Nergens beter dan bij de '24 uur voor Nikita' in EDUGO Lochristi

Free Souffriau en Bart Van Avermaet: "Allez, allez...voor Nikita"

De 24-urenmarathon voor Nikita Everaert is donderdagmiddag op gang getrapt. Letterlijk dan. Mama Kathy en Kristel, de meter van het verongelukte meisje, zetten om 15.30 uur samen met haar broer en zus en het organiserend team van EDUGO de spinningfietsen in beweging en deden de ster symbolisch oplichten. Een emotioneel moment. "We zijn de school zo dankbaar voor dit warme evenement. EDUGO is een school uit de duizend."

Tientallen fietsten nadien in haar wiel, met daaronder een paar 'uithouders": burgemeester Deswaene trapte liefst 2,5 uren op de fiets, badend in het zweet. "We vroegen hem af en toe of het nog ging", lacht Veerle Wauters van EDUGO. Omringd door 30 andere spinners was het in de vooravond aan de BV's: Free Souffriau haalde haar buitenaardse Mega Mindy-krachten boven, evenwel met zin voor realisme: "Ik heb zelf twee fietsende kinderen. Dat is daar een gevaarlijke weg, daar moet iets aan gedaan worden", klonk het op het podium. Samen met Bart Van Avermaet, Thuis-acteur Waldek, trapte ze liefst anderhalf uur de ziel uit het lijf. Met emmers zweet en een pintje in de hand. Het begin van een emotioneel geladen avond.

Lesmarathon

"Hier hadden we stiekem op gehoopt, maar ik ben superblij met de erg grote opkomst", klonk het bij Veerle Wauters, verantwoordelijke voor de organisatie, later op de avond toen de rust deels was teruggekeerd en 112 leerlingen van de zesde en zevende jaren die zich vrijwillig hadden aangemeld naar de refter trokken voor de indeling van de groepen van de lesmarathon. Van 22 uur tot 6 uur vrijdagmorgen. Het leverde grappige commentaren op:", Mevrouw, krijgen wij pauze?", "Krijgen wij eten?", "Mijn zwakste moment zal tussen 2 uur en 3 uur zijn", "Blijven die fotografen hier heel de nacht? Nee? Slaapwel dan hé!". Om half zeven was er ontbijt, voor de overlevers. 

Schoon volk

Ondertussen was er al heel wat schoon volk door EDUGO gepasseerd. Van Buffalomascottes Ben en Melissa, tot zelfs een lichtjes verdwaalde Sinterklaas. Muzikaal waren we verwend door Kurt Burgelman, en heel wat talent "uit eigen kweek", iets dat overigens ook gold voor "The Transpalette Camionettes", met directeur-drummer Dimitri Van Hoecke en zijn leerkrachten Stef, Jens en Kristof aan de elektrische gitaar. Ze speelden midden in de zaal, omringd door een enthousiaste bende leerlingen. Goed voor de revelatie van de avond. Later mochten ook de "Molteni's" - gehuld in en genoemd naar de legendarische sponsor op de retrowielertruitjes - nog het podium van de grote zaal op. Aan de zijkant van de zaal kwam er hier en daar al een spinningfiets vrij, maar de twee fietsen verbonden met ster Nikita bleven doorlopend bevolkt, de klok rond. 

Fietsersbond en vzw Missing You

In de aanpalende tent was er een overvloed aan drank- en eetstandjes, waarvan de opbrengst naar twee goede doelen voor de Warmste Week gaat. Vzw Missing You en de Fietsersbond, beide onlosmakelijk verbonden met het tragisch lot van het schoolmeisje uit Destelbergen dat op die ochtend in februari 2018 nooit aankwam op EDUGO Lochristi. Vandaag vrijdag fietsen alle leerlingen van de school verder voor Nikita, vanaf 15 uur is het een half uurtje aftellen voor het slot van de '24 uur voor Nikita.' Een soms uitgelaten, maar vaak beklijvend evenement waar de gedachte aan het noodlot nooit veraf was. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio