16 ton aan verkiezingsfolders, maar voorstel om te besparen en verenigingen te helpen, valt op koude steen

Grimbergen -

SP.A-verkozene Gerlant van Berlaer stelde op de gemeenteraad voor om het verkiezingsdrukwerk te beperken en het uitgespaarde geld beter te besteden. Andere partijen gingen daar niet op in.

“In de plaats van zoals nu schreeuwerige en vooral milieubelastende brochures in de Grimbergse brievenbussen te droppen en de gemeente vol onsmakelijke borden te zetten, wil ik één gemeentelijke brochure waarin alle partijen voorgesteld worden”, aldus Van Berlaer.

“Het geld dat zo wordt bespaard, kan worden geïnvesteerd in het lokale verenigingsleven of goede doelen. We kunnen campagnes echt niet langer op deze manier blijven voeren”, zegt Van Berlaer.

Tienduizenden euro’s

“Naast de zestien ton aan brochures en strooibriefjes waren er ook de talloze houten verkiezingsborden van zeven partijen op de meest gekke plaatsen. De tienduizenden euro’s die daarvoor worden uitgegeven, kunnen beter worden besteed.”

Vandaar Van Berlaers idee van één globale brochure. “Als alle partijen 10 procent van hun budget inzetten voor één globale brochure, zodat de burger alle informatie op eenzelfde plek vindt, kan minstens de helft van wat nu werd besteed in het lokale verenigingsleven worden geïnvesteerd.”

“Studies tonen ook aan dat slechts een kleine fractie van de kiezers zijn keuze laat bepalen door affiches en flyers. Bovendien zijn er ook de sociale media om campagne te voeren.”

Van Berlaers voorstel viel op een koude steen. Hij wil het volgend jaar opnieuw voorleggen aan de nieuwe meerderheid.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio