De sportvoeding van Mathieu van der Poel? Pasta met ketchup en achteraf... een grote friet

Voor het één-programma ‘Over eten’ mocht Kobe Ilsen het fenomeen Mathieu van der Poel een ganse dag volgen. Wat eet hij op een wedstrijddag? Niet veel. En blijkbaar moet een frietje achteraf wel kunnen.

Ontbijt

De Europese kampioen veldrijden negeert al het lekkers aan het ontbijt. Op wedstrijddagen ook geen havermout, zo blijkt. “Ik probeer zo veel mogelijk vezels te vermijden omdat dat moeilijk verteert”, aldus Van der Poel.

Hij houdt het bij twee witte pistolets: eentje met confituur en eentje met ei. “Ik eet niet veel op een wedstrijddag, ik eet eigenlijk meer op een trainingsdag. Ik sta voor de cross zelfs liefst met een bijna lege maag aan de start. Alles wat erin zit, zit in de weg eigenlijk. Een wegrit is langer en komt trager op gang, dan heb je meer tijd om te verteren en heb je ook reserves nodig.”

Na het ontbijt gaat Van der Poel de opgenomen calorieën meteen weer verbanden door wat “los te rijden” aan 35km/u...

Middageten

Eenmaal aangekomen op de cross staat Van der Poel erop om drie uur voor de wedstrijd te eten: een pasta met wat hesp, wat gemalen kaas en... ketchup. Veel zout dus. “Zeker als het warm is eet ik veel zout, dat is goed om het vocht bij te houden.”

Avondeten

Na de wedstrijd mag de riem er even af. In de camper eerst een koffiekoek en wat brood, maar dan volgt een tussenstop... in het frietkot. Zonder schroom eet Van der Poel een grote friet (mèt satékruiden), een saté en een gebakken cervela.

“Dat doet deugd”, lacht de Nederlander. “Af en toe vet eten is niet slecht om wat reserves te hebben. Soms vraag ik me af of ik nog beter of nog slechter zou worden als ik dit zou laten... Maar daar geloof ik niet in.”

Conclusie? Op de dag van de wedstrijd zijn vooral snelle suikers van belang om zijn spieren op peil te houden. Op andere dagen kiest hij uiteraard wel voor gezonde voeding, zo’n frietje kan enkel als (mentale) beloning na de wedstrijd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.