Moeder dodelijk slachtoffer gaat beklaagde te lijf in rechtbank

Moeder dodelijk slachtoffer gaat beklaagde te lijf in rechtbank

Foto: tlg

Brugge / Oostende -

Commotie in de Brugse politierechtbank vrijdagochtend. De moeder van een dodelijk slachtoffer ging daar de beklaagde te lijf.

De man moest zich verantwoorden voor zijn rol bij het ongeval waarbij de zoon van de vrouw het leven liet. Ze richtte zich op het einde van de zitting tot de beklaagde en vroeg naar antwoorden. Maar haar stoppen sloegen plots door en ze greep de jongeman bij de keel. Er waren uiteindelijk zo’n drie politiemannen nodig om haar van de beklaagde af te trekken. De politierechter besloot om de zitting daarna te schorsen. De vrouw moest krijsend naar buiten gedragen worden. Daar ontfermden de hulpdiensten zich over haar.

De zaak was nochtans rustig en sereen verlopen. De ouders van Mustafa Al-Furaiji (19) uit Oostende gingen als burgerlijke partijen vooraan zitten. Op enkele meters van beklaagde M.H. (22). Het debat verliep sereen en de advocaten pleitten uitvoerig. Al bleven er ook nadien nog vraagtekens over bij het ongeval. Nadat de beklaagde de vrijspraak had gevraagd voor de onopzettelijke doding vroeg en kreeg de moeder van het slachtoffer het woord. “Kun je me zeggen hoe het ongeval precies gebeurd is?”, richtte ze zich tot de beklaagde. M.H. wilde haar wel antwoorden geven, maar omdat de zaak net uitvoerig behandeld was, vond de politierechter het beter om dat nadien buiten de zaal te doen. Maar de moeder bleef aandringen en ging de beklaagde uiteindelijk te lijf. De jongeman liet het gebeuren en bleef opvallend kalm. Hij had nadien wel wat last van zijn schouder.

Racen

Het ongeval gebeurde drie jaar geleden - op 4 november 2015 - langs de Brugse Baan in Vlissegem (De Haan). Mustafa Al-Furaiji en zijn kameraad M.H. kwamen toen allebei terug van hun werk in Zeebrugge. De twee waren collega’s en goeie kameraden. Volgens de politie waren ze aan het racen. Iets wat M.H. zelf ontkent. Feit is wel dat de twee allebei te snel reden. “Ze maakten wat dat betreft eigenlijk dezelfde fout”, zegt Kris Vincke, de advocaat van de verdediging. “Ze reden te snel en verloren in dezelfde bocht de controle over het stuur. Al zat er wel een kilometer afstand tussen hen in op dat moment.”

Mustafa ging als eerste uit de bocht. Hij belandde met zijn wagen in de gracht. Niet veel later ging zijn collega uit diezelfde bocht. Hij reed de wagen van zijn kameraad aan en die vloog daardoor terug op de rijbaan. Mustafa Al-Furaiji belandde na het ongeval in de ondiepe gracht en verdronk. Hij werd pas een uur later door de brandweer teruggevonden.

Verband tussen dood en ongeval

De discussie draaide vanmorgen voornamelijk over het feit of er een causaal verband was tussen de dood van het slachtoffer en het ongeval. “Volgens de experten raakte hij door het eerste ongeval nauwelijks gewond”, aldus de procureur. “Maar door de tweede botsing botste hij wellicht met zijn hoofd tegen de deur. Hij raakte gedesoriënteerd en versuft, stapte uit en belandde in die ondiepe gracht.”

Het werd al snel duidelijk dat er geen antwoorden zouden komen op de vragen waar de ouders van het slachtoffer mee bleven zitten. Het is namelijk niet helemaal duidelijk wanneer de jongeman precies uit zijn wagen stapte en hoe hij precies in de gracht belandde. Volgens de advocaat van zijn ouders gebeurde dat pas na de tweede aanrijding. “Hun zoon was nog in leven op het moment dat de tweede wagen tegen de zijne reed. De enige manier waarop hij kon overlijden is dus ook als gevolg van dat ongeval.”

Vrijspraak

De advocaat van de beklaagde ging daar niet mee akkoord. Die vroeg dan ook de vrijspraak voor de onopzettelijke doding. “Het gaat volgens ons om twee onafhankelijke ongevallen die toevallig kort na elkaar op dezelfde plaats gebeurden”, zegt meester Vincke. “Er blijven hier heel wat vraagtekens en die moeten nu eenmaal in het voordeel van de beklaagde spelen. Die jongen kan ook uitgestapt zijn na zijn ongeval en weg gestapt zijn. Daarna kan hij in de gracht beland zijn. Het blijven helaas allemaal open vragen.”

Dat het ongeval er bij de familie van het slachtoffer heel hard had ingehakt bleek al voor de moeder door het lint ging. “Het verlies van mijn zoon heeft een enorme impact op het hele gezin”, zei zijn vader. “Wij hopen dat we nu antwoorden kunnen krijgen en het hierna kunnen proberen af te sluiten. We blijven momenteel nog steeds in het ongewisse.”

De rechter zal op 11 januari een vonnis vellen. Maar of dat voor de nodige antwoorden zal zorgen blijft nog maar de vraag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees