FOTO. Stadsbestuur huldigt ereburger Alexander Vercamer: “Hij gaf Deinze gelaat in de hele provincie”

Alexander ‘Sander’ Vercamer kreeg tijdens een hulde in het dienstencentrum Leiespiegel een oorkonde als nieuwe ereburger van de stad Deinze. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer minister Joke Schauvliege (CD&V).

Ook waarnemend gouverneur Didier Detollenaere was van de partij. Van alle sprekers kreeg de op 3 december afscheidnemende eerste gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen lovende woorden. Die werden fraai opgeluisterd door muziek van de Koninklijke Harmonie Eendracht en Verbroedering van Vinkt waarmee Vercamer altijd goede contacten onderhield.

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) zei dat het geen lichtzinnige beslissing was om Sander naast stoetenbouwer Frans Vromman, voorzitter van het hof van beroep Willy De Smet en gewezen IOC-voorzitter Jacques Rogge tot vierde ereburger in de rij uit te roepen.

“Zeker omdat Sander aan onze stad een gelaat heeft gegeven in de provincie. Hij is zijn roots nooit vergeten.”

Wandelende harde schijf

“Naast een rijkgevulde carrière heeft de gedeputeerde er een recordloopbaan opzitten”, zei minister Schauvliege in haar rede. “Hij was een man die zich goed kon verdedigen op het spreekgestoelte en altijd sociaal geëngageerd was. 37 jaar lang draaide hij mee in de provincieraad waarvan 33 jaar onafgebroken als gedeputeerde. Hij is en was een wandelende harde schijf. Alles kon hij navertellen, soms doorspekt met anekdotes. Hij is tevens de man die zijn volk leerde houden van boeren en boerinnen.”

In aanwezigheid van tal van burgemeesters uit omringende gemeenten van Deinze en zijn eigen familieleden, zei Sander dat hij ooit nog lid was van de studentenclub Den Duk. “Hoewel het spreekwoord zegt ‘geen sant in eigen land’ vormt Deinze, in 't Land van Nevele daarop een uitzondering”, vertelde Sander.

Provincies behouden

“Ik ben vooral blij dat Deinze de inzet van iemand anders waardeert. Ik heb in mijn lange loopbaan geleerd te besturen over de politieke grenzen heen. Ik kwam goed overeen met mijn collega-gedeputeerde Marc De Buck en zoveel anderen. Geboren in Deinze en opgegroeid in Vinkt, ben ik in 1975 verhuisd naar Heusden.”

In een videoboodschap van gewezen Europees president Herman Van Rompuy vernamen we dat de vader van Herman in mei 1940 op de terugweg naar huis in Vinkt op miraculeuze manier ontsnapte aan de moorddadige Duitse soldaten Net zoals Sander is hij altijd een voorvechter geweest van het bestaan van de provincie.

Met een daverend applaus werden zowel Sander als zijn echtgenote Dien met een paar fraaie geschenken en bloemen uitgewuifd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio