Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt ontwart jouw haarvragen

ADVIES. Ik wil mijn man een tondeuse cadeau doen. Waar moet ik op letten?

ADVIES. Ik wil mijn man een tondeuse cadeau doen. Waar moet ik op letten?

Foto: *

"Met de feestdagen in aantocht wil ik mijn man een nieuwe tondeuse cadeau doen. Waar kan ik op letten bij de aankoop van het toestel? BV-kapper Jochen Vanhoudt geeft tips.

Het eerste wat je je moet afvragen, is waarvoor je man de tondeuse zal gebruiken. Wil hij alleen zijn baard trimmen of ook af en toe een broske scheren? Als je het antwoord op deze vraag kent, kun je gerichter op zoek. Dan is er de keuze tussen modellen met of zonder snoer. Is hij eerder vergeetachtig? Dan is een draadloos model een minder goed plan, die moet immers opgeladen worden. De lader vergeten op (zaken)reis is vervelend.

Baard of kapsel?

Een tondeuse voor een baard heeft een fijnere ‘knipmond’ en is geschikt voor gedetailleerder trimmen. Als je het hele hoofd ermee scheert, zal dat allesbehalve vlot verlopen. Let wel: het blijft een tondeuse, geen scheerapparaat. Je zult nooit een streelzacht resultaat bekomen. Er blijft zo’n millimeter haar staan. Dat is een goede zaak voor wie allergisch reageert als zijn huid te glad is geschoren. De modellen om hoofdhaar mee te scheren zijn doorgaans groter. De haren worden kort geschoren, maar er blijft zo’n acht millimeter overeind. Dit model kun je ook gebruiken voor een stoppelbaard.

Goed materiaal

Let op de prijs: je vindt al degelijke toestellen vanaf 50 euro. Goedkopere varianten stellen vaak teleur. Kies voor een goed materiaal, zoals een kopje uit titanium. Dat wordt niet snel bot.

Smeer geregeld

Onderhoud je tondeuse goed. Smeer de knipmondjes na een dertigtal keer trimmen in met een beetje (bijgeleverde) olie om de levensduur van het toestel te vergroten. Haal de kop er geregeld af om haartjes erin te verwijderen. Zodra de kop bot is, zal het scheerresultaat teleurstellen. De haartjes worden niet meer geknipt, maar uit de huid getrokken.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees