Belgian Lions kunnen zich zondag definitief plaatsen voor EK-kwalificatieronde: “Winnen en het is binnen”

Belgian Lions kunnen zich zondag definitief plaatsen voor EK-kwalificatieronde: “Winnen en het is binnen”

Foto: BELGA

Het was kort dag voor de selectie van bondscoach Dario Gjergja na de winst donderdagavond in Reykjavik en versus IJsland. Vroeg in de ochtend (vrijdag) begon de tocht in het met sneeuwstormen geteisterde IJsland en via Londen naar Portugal. Zondag staat in het gezellige en zonnige Albufeira (Algarve) de derde interland in de prekwalificaties op de affiche.

“Met 2 op 2 zitten we perfect op schema. Winnen en het is binnen en zijn we met nog één speeldag (februari in België vs. IJsland, red.) op het programma al zeker van een plaats in de EK-kwalificatieronde die in november 2019 van start gaat,” zei Sam Van Rossom. Er zit echter wel één addertje onder het gras. “Inderdaad, we wonnen in september in Pepinster maar met één puntje van Portugal,” beseft de guard van de Belgian Lions. Sam Van Rossom miste die interland en in IJsland werd nogmaals duidelijk welke impact de sterkhouder van het Spaanse Valencia wel heeft. “Verliezen met twee punten of meer is niet aan de orde. Dan hebben we het immers niet meer in eigen handen en moeten we in de slotwindow van februari enerzijds hopen van winst van IJsland tegen Portugal in combinatie met anderzijds een zege van ons tegen IJsland. Ik weet uit verleden dat Portugal in eigen huis echter te duchten is. Willen we groepswinst veiligstellen en barrages in augustus van volgend jaar vermijden is winst evenwel een must.”

Sam Van Rossom, net als zijn vriendin Jana Raman bij de Belgian Cats, lid van de “Club 100”, heeft op zijn 32ste al een lang parcours bij de Belgian Lions achter de rug. “De Cats schitterden op het WK en zijn olympisch rijp. Schitterend en wij dromen daar ook van. Maar, we beseffen dat in een sterk Europa en in het mannenbasketbal dat momenteel niet voor ons is weggelegd. Ik was echter op vier EK’s op een rij aanwezig en we werden in 2013 negende. Mijn ambitie is nu om met een mix van jonge talenten en ervaren spelers ons te kwalificeren voor een vijfde opeenvolgende Eurobasket in 2021. Dan zou voor mij de cirkel rond zijn,” aldus de patron van de Belgian Lions.

Stand poule C: 1: België 2-4; 2. Portugal 2-3; 3. IJsland 2-2

Reeds gespeeld poule C: België-Portugal 66-65; Portugal-IJsland 80-77; IJsland-België 66-79

Programma 4de speeldag: 18.00 Portugal-België

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.