Belgian Lions kunnen zich definitief plaatsen voor EK-kwalificatieronde bij winst tegen Portugal

Belgian Lions kunnen zich definitief plaatsen voor EK-kwalificatieronde bij winst tegen Portugal

Foto: BELGA

De Belgian Lions kunnen zich vanavond in Portugal en mits een derde opeenvolgende zege in de pre-kwalificatieronde verzekeren van een plek in de EK-kwalificatieronde. “ Winnen en het is binnen”, zegt Sam Van Rossom.

Het was kort dag voor de selectie van bondscoach Dario Gjergja na de winst donderdagavond tegen IJsland in Reykjavik. Tussen sneeuwstormen vertrokken de Belgian Lions om via Londen naar Portugal te reizen. Vandaag staat in het gezellige en zonnige Albufeira (Algarve) de derde interland in de prekwalificaties op de affiche. “Met 2 op 2 zitten we perfect op schema. Winnen en het is binnen en zijn we met nog één speeldag (februari in België vs. IJsland, nvdr.) op het programma al zeker van een plaats in de EK-kwalificatieronde die in november 2019 van start gaat”, zei Sam Van Rossom.

Er zit echter wel één addertje onder het gras. “Inderdaad, we wonnen in september in Pepinster, maar met één puntje van Portugal”, beseft de guard van de Belgian Lions. Sam Van Rossom miste die interland en in IJsland werd nogmaals duidelijk welke impact de sterkhouder van het Spaanse Valencia wel heeft. “Verliezen met twee punten of meer is niet aan de orde. Dan hebben we het immers niet meer in eigen handen en moeten we in de slotwindow van februari enerzijds hopen op winst van IJsland tegen Portugal en moeten wij winnen tegen IJsland. Ik weet uit het verleden dat Portugal in eigen huis echter te duchten is. Willen we groepswinst veiligstellen en barrages in augustus van volgend jaar vermijden is winst evenwel een must.”

Cirkel rond

Sam Van Rossom, net als zijn vriendin Jana Raman bij de Belgian Cats, lid van de “Club 100”, heeft op zijn 32ste al een lang parcours bij de Belgian Lions achter de rug. “De Cats schitterden op het WK en zijn olympisch rijp. Schitterend en wij dromen daar ook van. Maar, we beseffen dat zoiets in een sterk Europa en in het mannenbasketbal momenteel niet voor ons is weggelegd. Ik was echter op vier EK’s op een rij aanwezig en we werden in 2013 negende. Mijn ambitie is nu om met een mix van jonge talenten en ervaren spelers ons te kwalificeren voor een vijfde opeenvolgende Eurobasket in 2021. Dan zou voor mij de cirkel rond zijn”, aldus de patron van de Belgian Lions.

De Belgian Lions missen vandaag wel Pierre-Antoine Gillet. De power forward van Tenerife is met een kuitblessure drie weken out. Jean Salumu (kuit) en Kevin Tumba (schouder) zijn speeklaar.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.