Parijs likt de wonden na uit de hand gelopen protest ‘gele hesjes’: noodtoestand mogelijk, dode bij wegblokkade in Arles

Parijs likt de wonden na uit de hand gelopen protest ‘gele hesjes’: noodtoestand mogelijk, dode bij wegblokkade in Arles

Foto: BELGAIMAGE

De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag een bezoek gebracht aan de Arc de Triomphe, die zaterdag deel uitmaakte van het strijdtoneel bij protesten van de ‘gele hesjes’. Ondertussen sluit minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner niet uit dat de noodtoestand wordt afgekondigd. Bij de uit de hand gelopen betoging in Parijs vielen zaterdag 133 gewonden, meer dan 400 relschoppers werden opgepakt.

IN BEELD. Zo ziet Parijs eruit na doortocht ‘gele hesjes’

De Franse hoofdstad werd zaterdag opnieuw op stelten gezet door de ‘gilets jaunes’ of ‘gele hesjes’, die nu al weken betogen tegen onder meer de geplande verhoging van de accijnzen op brandstof. Relschoppers staken er auto’s in brand, bekogelden de politie met gele verf, plunderden winkels en richtten vernielingen aan.

De politie heeft in totaal 412 mensen opgepakt, van wie er 378 aangehouden blijven, zo meldt de politieprefectuur zondagochtend. In totaal raakten 133 mensen gewond, van wie 23 personeelsleden van de ordediensten. Eén gewonde verkeert in kritieke toestand.

Er moesten ook 187 branden geblust worden en er werden zes gebouwen bestormd. De schade rond de Arc de Triomphe is enorm. Premier Edouard Philippe zei op televisie dat er “professionele relschoppers” aan het werk waren. Het vernietigen van de Arc de Triomphe komt bij veel Fransen verkeerd over, omdat het een monument is met een grote symbolische waarde.

Parijs likt de wonden na uit de hand gelopen protest ‘gele hesjes’ Video: Reuters

De derde actiedag van de ‘gilets jaunes’ heeft zaterdag zowat 136.000 betogers op de been gebracht in heel Frankrijk. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag. Vorige week maandag waren dat er nog 166.000.

“Geweld nooit aanvaarden”

Macron was zaterdag nog op de G20-top in Argentinië, maar liet weten “geweld nooit te zullen aanvaarden”. De president bezocht zondag de Arc de Triomphe, en zit daarna samen met zijn premier, de minister van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten om de situatie te bespreken. De politievakbonden willen dat de noodtoestand wordt uitgeroepen, een mogelijkheid die Castaner niet uitsluit.

Onder die noodtoestand krijgen de politie, de burgemeester en de minister van Binnenlandse Zaken meer macht om de orde te bewaren. De avondklok kan worden ingesteld, en huiszoekingen worden mogelijk zonder toestemming van een rechter.

Dode bij wegblokkade in Arles

Bij een wegblokkade van de ‘gele hesjes’ in de Zuid-Franse stad Arles is zondag één dode gevallen. Dat meldt het parket van Tarascon. Het gaat om een automobilist die afgelopen nacht op een vrachtwagen inreed nadat die plots moest stoppen voor een file, veroorzaakt door de blokkade.

“Dit ongeval is rechtstreeks gelinkt aan een blokkade van de gilets jaunes, die een gigantische file van tien kilometer teweeg heeft gebracht”, meent het parket.

Corrigeer

NIEUWS