Code geel: KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, noodnummer 1722 geactiveerd

Code geel: KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, noodnummer 1722 geactiveerd

Vandaag kunnen buien gepaard gaan met onweer. Daarom heeft Binnenlandse Zaken het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende oproepen geactiveerd.

Het KMI waarschuwt met code geel maandagnamiddag, en dat voor het hele land. Plaatselijk kan er meer dan 25 l/m² regen in 24 uur tijd vallen. Het is ook winderig met rukwinden van 55 tot 70 km/u of eventueel meer tijdens een onweersbui.

Binnenlandse Zaken heeft opnieuw het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd. Het aparte nummer moet ervoor zorgen dat het noodnummer 112 enkel wordt gebeld indien iemand (potentieel) in levensgevaar is en dus niet overbelast raakt door minder dringende oproepen.

Blijf geduldig aan de lijn

De noodcentrales krijgen tijdens of na een storm of onweer veel meer oproepen dan normaal te verwerken. Tientallen burgers bellen tegelijk naar het nummer 1722 waardoor er onvermijdelijk wachtrijen ontstaan. “Blijf dus geduldig aan de lijn en bel desnoods later nog eens terug naar 1722”, klinkt het bij Binnenlandse Zaken. “Bel in elk geval niet naar 112, want zij zullen je in niet-levensbedreigende situaties ook doorverwijzen naar 1722.”

Code geel: KMI waarschuwt voor hevige buien en onweer, noodnummer 1722 geactiveerd
Foto: KMI

De week begint maandag wisselend tot zwaarbewolkt met buien en kans op onweer. De maxima liggen tussen de 9 en 13 graden. In de nacht naar dinsdag vallen er nog buien, maar neemt de buienactiviteit af. Er komen ook meer opklaringen. De maxima liggen tussen de 4 en 7 graden.

Dinsdag wordt het licht wisselvallig met opklaringen en wolkenvelden. Vooral in het noorden en het oosten van het land kunnen er enkele buien vallen. Het is wel wat minder zacht dan de voorgaande dagen met maxima van 5 graden in Hoog-België en 9 graden in Vlaanderen.

Woensdag trekt vanaf het westen een frontensysteem door het land en wordt het zwaarbewolkt tot betrokken met regen en buien. Het is dan opnieuw zacht met maxima van 8 tot 12 graden.

Donderdag is het zwaarbewolkt en grijs met nu en dan lichte regen of motregen en maxima tussen de 8 en 12 graden. Vrijdag is het opnieuw de beurt aan een frontensysteem vanaf het westen. Er valt mogelijk veel regen, met in de namiddag opklaringen, maar ook nog enkele buien. Het is nog zacht met maxima van 8 tot 12 graden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...