Minister Van Overtveldt (N-VA) wil optreden tegen verkopers van ‘illegale diesel’: “Pompen verzegelen en boetes”

Minister Van Overtveldt (N-VA) wil optreden tegen verkopers van ‘illegale diesel’: “Pompen verzegelen en boetes”

Meerdere tankstations in Brussel stellen stookolie ter beschikking van hun klanten, zo blijkt uit een artikel van de Brusselse nieuwssite BRUZZ. “Het is goedkoper en even efficiënt als de normale dieselvariant”, aldus één van de uitbaters. Het is wel bij wet verboden. “We zullen de komende uren optreden”, zegt minister Johan Van Overtveldt (N-VA) aan VRT. “Dat kan door de verzegeling van de pompen, strafrechtelijke vervolging, boetes, of een combinatie daarvan.”

Gisteren raakte bekend dat enkele Brusselse pompstations ‘rode diesel’ aanbieden. Dat is diesel waar minder accijnzen op betaald moet worden. Om die te onderscheiden van gewone diesel, wordt er rode kleurstof aan toegevoegd. Enkel landbouwvoertuigen en koelwagens mogen de brandstof gebruiken, gewone voertuigen niet. De rode kleurstof blijft overigens een tijdlang in de tank van het voertuig hangen. Op die manier kan de douane het gebruik ervan lange tijd na een ‘rode tankbeurt’ opsporen.

“Illegaal”

“Het is illegaal, dat weet iedereen, maar de torenhoge dieselprijzen maken dat mensen bereid zijn meer risico’s te nemen”, aldus een uitbater die rode diesel verkoopt, aan BRUZZ. Hij benadrukt nog niet verantwoordelijk te zijn “voor de manier waarop klanten het gebruiken”.

“Dit kan natuurlijk niet, het is volkomen onwettelijk” zegt de minster. Na overleg met de top van de douane gaat hij “de komende uren” reageren. “Dat kan door de verzegeling van de pompen, strafrechtelijke vervolging, boetes, of een combinatie daarvan”, aldus nog de minister.

736 chauffeurs betrapt

De FOD Financiën heeft in België via douanecontroles al 763 fraudegevallen met rode diesel vastgesteld dit jaar.

* In 2017 werden bijna dubbel zo veel chauffeurs betrapt met rode diesel in hun brandstoftank ten opzichte van 2016: 1.206 tegenover 660. Het recordjaar blijft nog steeds 2014. Dat jaar werden 1.545 pv’s opgesteld tijdens 101.939 controles. Op het gebruik van rode diesels voor auto’s staan boetes van 500 tot 1.250 euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees