Minister van milieu schoffeert collega’s tijdens klimaatmars: “Vlaanderen remt systematisch ambities af”

Minister van milieu schoffeert collega’s tijdens klimaatmars: “Vlaanderen remt systematisch ambities af”

Een opvallende deelnemer aan de klimaatbetoging in Brussel was federaal minister van Milieu Marie-Christine Marghem (MR). Ze zei dat ze zich aangesproken voelt door de boodschap van de mars, maar haalde vervolgens uit naar Vlaanderen. “Helaas remt Vlaanderen systematisch af”, zei ze aan VRT NWS.

De boodschap van de initiatiefnemers van de klimaatbetoging, die tienduizenden mensen op de been bracht, was onder meer naar de Belgische politiek gericht. Volgens de klimaatactivisten is er een “gebrek aan politieke wil en daadkracht” in België. De deelname van Marghem riep bij sommigen dan ook vragen op.

LEES MEER. Meer dan 65.000 deelnemers op grootste Belgische klimaatmars ooit

Marghem erkende in de straten van Brussel dat ze beter moet doen, maar schoof de boodschap vervolgens door naar haar collega’s op het Vlaamse niveau. “Helaas remt Vlaanderen systematisch af als we de ambities willen verhogen”, klonk het.

De demarche van Marghem valt slecht bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Hij plaatste zijn “persoonlijke mening” op Twitter. “Een minister moet besturen en niet betogen. Een minister die dan toch betoogt, moet geen onjuiste zaken verkopen over collega’s”, schrijft hij. Volgens Tommelein doet Vlaanderen het tot slot goed op het vlak van zonne- en windenergie.

Ook minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege is niet opgezet met de woorden van Marghem. “Aan zo’n doorzichtige spelletjes zwartepieten doe ik niet mee”, zegt ze. “De Vlaamse regering heeft deze zomer een ambitieus klimaatplan 2021-2030 goedgekeurd, dat een reductie van broeikasgassen met 35 pct gaat realiseren. We zijn benieuwd naar het federale plan.”

Corrigeer

NIEUWS