Lezen en schrijven? 51 procent vindt dat het slechter gaat dan vroeger

Acht op tien leraren bevestigen: het niveau van ons onderwijs daalt zienderogen

Acht op tien leraren bevestigen: het niveau van ons onderwijs daalt zienderogen

Foto: Shutterstock.

Tachtig procent van de Vlaamse leerkrachten is er stellig van overtuigd: het niveau van ons onderwijs tuimelt naar beneden. Eén op de zes leerkrachten spreekt zelfs van een sterke daling. Het is de ontnuchterende conclusie van de eerste aflevering in onze Grote Lerarenenquête, door onderzoeksbureau iVOX uitgevoerd in ­opdracht van Het Nieuwsblad. Liefst 2.920 leerkrachten vulden de ­bevraging in.

(lees verder onder de grafieken)

(klik om de grafiek in grote resolutie te bekijken)

De meerderheid noemt de kwaliteit nog gemiddeld (44%) of hoog (38%). In het middelbaar zijn de leerkrachten strenger: daar zegt meer dan één op de vijf dat het niveau laag ligt, met het tso en bso als uitschieters. Bijna 67 procent vindt dat het makkelijker geworden is om een diploma secundair onderwijs te halen, bijna 27 procent vindt dat de jeugd onvoldoende voorbereid wordt op het “echte” leven na school.

Opvallend: de leerkrachten verwachten weinig soelaas van de grote onderwijshervorming die ingaat op 1 september 2019. Slechts één op de drie denkt dat die een vooruitgang zal inhouden.

LEES OOK. Vijf leerkrachten vergelijken examens van vroeger met nu. “Zonder rekenmachine of Google lukt het niet meer” (+)

Minister Crevits niet verrast

Acht op tien leraren bevestigen: het niveau van ons onderwijs daalt zienderogen
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits . Foto: Photo News

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is niet helemaal verrast door de resultaten. Ze zegt dat ze de “knipperlichten” uit de enquête kent, maar dat de regering ook al een hele reeks maatregelen heeft genomen om te zorgen voor een “kwaliteitsverbetering”. Zo verwijst de CD&V-minister naar de modernisering van het secundair onderwijs en de nieuwe eindtermen die op 1 september 2019 van start gaan.

Verder wijst Crevits op de inspanningen op het vlak van betere studie-oriëntering, denk aan de niet-bindende oriëntatieproeven in het secundair onderwijs en de niet-bindende toelatingsproeven in het hoger onderwijs, en op de geplande hervormde lerarenopleiding. “En intussen werken we ook aan een plan basisonderwijs met aandacht voor de basisvaardigheden rekenen, begrijpend lezen en schrijven”, klinkt het nog.

Doe de test. Kan jij deze examenvragen uit lang vervlogen tijden oplossen?

Crevits wil ook niet blind meestappen in het beeld dat vroeger alles beter was. “Ik wil er ook voor waarschuwen om het onderwijs van vandaag niet altijd af te meten aan de standaarden van het verleden. We behouden wat goed is en versterken waar nodig en ik vraag ook appreciatie voor het werk van onze 180.000 leerkrachten elke dag opnieuw”, besluit de CD&V-minister.

Is lesgeven nu echt een zwaar beroep? Zijn de leerlingen vandaag brutaler? En klopt het dat het niveau serieus is gezakt? In opdracht van Het Nieuwsblad voerde iVOX onderzoek bij 2.920 Vlaamse leerkrachten via een online enquête. Vijf dagen lang brengen we de belangrijkste conclusies.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees