Poëziecafé met poëzie à la carte in de Scheve Schuur

Peter Lambert & Anne De Meulemeester Foto: Marc Valcke

Zulte - Voor het derde jaar op rij brengen Peter Lambert en Anne De Meulemeester rond Driekoningen een reeks hartverwarmende culturele avonden in de Scheve Schuur in Machelen. Dit keer staat de poëzie centraal maar de ingrediënten blijven dezelfde: woord, beeld, muziek en intimiteit.

Poëziecafé met Peter Lambert

Peter Lambert doet een eigenzinnige greep uit de Nederlandstalige poëzie met gedichten die hem beroeren en ontroeren en hij vertelt ons waarom. Herman de Coninck, Rutger Kopland, Myriam van hee, Bart Moeyaert... de revue passeren. Peter: 'Het gaat om toegankelijke Nederlandstalige poëzie die iedereen kan smaken die er zich voor openstelt, maar dat was ook al het geval voor de monologen die ik de voorbije jaren bracht. Ik maak een persoonlijke selectie en hoop daarmee de juiste toon te zetten. Want voor het tweede deel van de  voorstelling reken ik op de poëtische zielen in het café.'

Poëzie à la carte

De aanwezigen in de Scheve Schuur krijgen de kans hun favoriete stukje Nederlandstalige poëzie vooraf aan Peter te bezorgen. Die worden 'à la carte' geïntegreerd in het programma van die avond. Ook wie liever zelf zijn of haar poëtische hartendief wil brengen krijgt daartoe de kans. Peter nogmaals: 'Zo wordt het in principe elke avond een andere voorstelling. De uitdaging zal erin bestaan telkens weer een mooi samenhangend geheel te brengen. Daar hebben de mensen recht op, want wie een verzoekgedicht instuurt deelt hoe dan ook een stukje van zichzelf met de andere aanwezigen.'

'Boomsels'

Ook nu wordt de voorstelling gecombineerd met een fototentoonstelling van Anne De Meulemeester. Ze presenteert foto's van sterke en tedere bomen, van ver en van dichtbij. Anne: 'Poëzie en bomen zijn onafscheidelijk verbonden, bomen worden papier waarop gedichten ontluiken...' Er is voldoende gelegenheid om zich voor en na de poëzievoorstelling te laten ontroeren door haar poëtische 'klik' met bomen van bij ons.

Poëzie van Paul Demets

Olsenaar Paul Demets is de plattelandsdichter van de Provincie Oost-Vlaanderen en laat zich inspireren door de 'Boomsels' van Anne. Hij laat zich graag lezen tussen de sterke en tedere beelden van Anne en hij schreef enkele gedichten die in de tentoonstelling geïntegreerd worden.

Café

Maar het wordt ook en vooral gezellig en intiem in het warme decor van de Scheve Schuur. Willem Coppejans (altsax) en Stijn Turtelboom (piano en contrabas) zorgen voor een jazzy café-sfeer en laten woord en beeld samenvloeien tot een 'magic feeling', aldus Peter Lambert: 'Ik hoop vooral dat het een verbindende avond wordt. Mensen voelen zich vaak wat ongemakkelijk bij het delen van hun emoties met anderen, maar mijn belofte is alvast: zij zullen zich beloond voelen na afloop. Want empathie... is wat de wereld nodig heeft.'

Poëtische verzoeken zijn van harte welkom op peterlambert2909@gmail.com tot 21 december.

Praktisch

Wanneer: vrijdagen 4 en 11 januari en zaterdagen 5 en 12 januari om 19.30 uur, zondagen 6 en 13 januari om 16.30 uur. De tentoonstelling is toegankelijk op zaterdag vanaf 14 uur en op zondag vanaf 10 uur. Daarvoor is de toegang gratis.

Waar: De Scheve Schuur, Karperstraat 4, Machelen

Toegang: €10, reservatie via tel. 0477 644 323, info@dfmachelen.be, info@feestencultuurmachelen.be, of www.feestencultuurmachelen.be.

Radio Tequila

Peter Lambert was zondagvoormiddag te gast in Up To Date op Radio Tequila. Tijdens de heruitzending op maandagavond 3 december tussen 19 en 21 u kan je net na 20 u het gesprek met Peter nog eens opnieuw beluisteren: FM 106.2 voor de regio Deinze, FM 107.8 voor de regio Aalter of via de website www.radiotequila.be .

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio