De beklijvende reden waarom Linde Merckpoel dit jaar niet presenteert tijdens De Warmste Week

Linde Merckpoel zal dit jaar niet presenteren tijdens De Warmste Week, maar dat betekent niet dat ze zich niet zal inzetten voor het goede doel. Een week lang gaat Linde zwijgen, en dat allemaal voor haar oma.

Linde Merckpoel is jarenlang een vaste waarde geweest tijdens Music for Life en De Warmste Week. Dit jaar zal het echter stil blijven rond Linde. Opvallend stil. Een week lang zal ze zwijgen om zo geld in te zamelen voor vzw Coda, die mensen helpt om hen een even mooi levenseinde te geven als de familie van Linde gaf aan haar grootmoeder.

“Mensen schrikken vaak als ik zeg hoe prachtig ik de dood van mijn grootmoeder vond. Ik snap het wel, dat klinkt wat raar. Maar toen zij stierf leerde ik mijn, misschien wel, belangrijkste levensles: sterven is iets maf krachtig. Een intens moment dat je alle tijd, alle ruimte en alle liefde moet geven”, vertelt Merckpoel.

Haar familie beleefde de dood van de grootmoeder van Linde namelijk van erg dichtbij. De vrouw beleefde thuis haar laatste dagen, begeleid door haar kinderen. Elk uur van de dag was er iemand bij haar aanwezig, en na haar overlijden werd de vrouw ook thuis opgebaard. De familie kwam dan nog eens allemaal samen voor een laatste diner bij hun overleden grootmoeder. “En toen de begrafenis daar dan was, waren wij er klaar voor”, vertelt de mama van Linde in de vlog van haar dochter.

Dit bericht bekijken op Instagram

Mensen schrikken vaak als ik zeg hoe prachtig ik de dood van mijn grootmoeder vond. Ik snap het wel, dat klinkt wat raar. Maar toen zij stierf leerde ik mijn, misschien wel, belangrijkste levensles: sterven is iets maf krachtig. Een intens moment dat je alle tijd, alle ruimte en alle liefde moet geven. Mijn meme wilde heel graag thuis sterven en daar ook opgebaard liggen. Mijn familie deed er alles aan om die wens te vervullen. Niet simpel. De laatste dagen van mijn grootmoeders leven werden agenda’s overhoop gehaald en waakten haar zeven kinderen rond haar ziekbed. Dag en nacht. Ze zetten bloemen in huis, koffie op tafel en de radio op haar geliefde Radio 2. Haar laatste druppels champagne kreeg ze met een theelepeltje. Tot het op was en voorbij. Een paar uur later al, belde mijn moeder. Met de vraag of we afscheid kwamen nemen en of we ook meteen iets bleven eten daar. Pistolets, aan de grote tafel, in de living. Een paar meter naast het bed waar mijn dode grootmoeder lag. Ik vond die vraag totaal geschift, maar ging dan toch maar. Ik herinner mij die avond nog zo goed. Want ik kwam binnen in het huis en alles – álles - klopte. Meme lag opgebaard als een koningin, bloemen uit de tuin rond haar. Ik voelde haar hand en hoe koud die was en ik wist: dit is voorbij. De familie huilde, praatte, lachte en at. Pistolets hebben mij nooit meer zo gesmaakt als toen. Nog steeds ben ik zó dankbaar voor de manier waarop we afscheid namen. Zo natuurlijk en logisch. Een geboorte zien we als een grote, intense gebeurtenis, maar sterven kan niet snel genoeg gebeuren. Hup hup, weggemoffeld. Misschien moeten we daar eens mee stoppen. En daarom dus, presenteer ik dit jaar niet tijdens Music For Life. Geen woorden maar daden. Ik organiseer een actie voor Coda. Een schitterende VZW die mensen en hun familie helpt om van die laatste dagen het mooiste te maken. Ze zijn zo kostbaar en nodig. Ik hoop ooit voor mijn ouders – die twee daar op de foto- hetzelfde te doen. #MusicForLife #LindeZwijgt

Een bericht gedeeld door Linde Merckpoel (@lindemerckpoel) op

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees