Ronnie O’Sullivan (alweer) op ramkoers met snookerbaas na drastisch voorstel: “Dan ben ik morgen weg”

Ronnie O’Sullivan (alweer) op ramkoers met snookerbaas na drastisch voorstel: “Dan ben ik morgen weg”

Foto: Photo News

Het zit er weer bovenarms op tussen Ronnie O’Sullivan en de wereldsnookerbond. ‘The Rocket’ is de manier waarop het seizoen georganiseerd wordt volledig beu en pleit voor een “Champions League” met enkel de beste spelers.

O’Sullivan en snookerbaas Barry Hearn, het zijn niet de beste maatjes. De Engelsman noemde Hearn eerder deze maand nog “een dictator”, terwijl die al eens had gezegd dat de sport ook zonder O’Sullivan zou overleven. Op het voorbije WK zou ‘The Rocket’ naar eigen zeggen “gepest” zijn geweest door de bond. Hij kreeg een waarschuwing na kritiek op een scheidsrechter en hij zou ook gevloekt hebben richting een fotograaf tijdens de Masters. Hearn vond die aanval “ontoelaatbaar”, waardoor de relatie tussen beide heren alleen maar slechter werd.

O’Sullivan won maandag zijn wedstrijd in de derde ronde van de UK Championship met 6-0 van de Chinees Zhou Yuelong. De Engelsman was weer zijn sublieme zelve en liet zijn tegenstander geen enkele kans op het op één na meest prestigieuze toernooi op het circuit.

“Champions League”

Na afloop herhaalde ‘The Rocket’ echter zijn frustratie over de opzet van het huidige snookerseizoen. O’Sullivan vindt dat er te veel toernooien zijn en dat er daardoor te vaak ver gereisd moet worden. Daarom speelt hij met een plan om een soort “Champions League” op te richten, een circuit met een enkel de beste spelers.

Volgens O’Sullivan zou Stephen Hendry klaar staan om hiervoor uit pensioen te komen en de 43-jarige legende hoopt dat ook generatiegenoot John Higgins zin heeft in zijn plannen. Die laatste hintte na zijn verrassende uitschakeling in de tweede ronde op een mogelijk afscheid na dit seizoen “omdat hij de overvolle kalender beu is”. “Je vraagt Roger Federer toch ook niet om de kwalificaties voor Wimbledon te spelen”, stelde de Schot.

“Ik hoop op zeven of acht wereldtoppers”, aldus vijfvoudig wereldkampioen O’Sullivan. “Ik wacht momenteel gewoon op enkele ontevreden spelers. Ik ben klaar om te vertrekken als iemand me de kans aanbiedt om op een ander platform te spelen. Dan ben ik morgen weg. Ik wil gewoon in kwaliteitsvolle toernooien spelen, in goede zalen en tegen sterke spelers. Het circuit is geweldig, maar niet voor iedereen.”

LEES OOK. O’Sullivan steunt noodkreet van collega en haalt hard uit naar snookerbond: “Dit is niet grappig, het ruikt hier naar urine”

“Ik word een beetje ongeduldig omdat ik voel dat ik nog vijftien jaar kan spelen”, zegt O’Sullivan. “Ik weet dat ik makkelijk tot na mijn 50ste kan snookeren, dus er is geen haast bij. Maar je ziet Leyton Orient niet opdagen voor een match tegen Lionel Messi en FC Barcelona. Dat is gewoon demotiverend. Messi wil tegen Cristiano Ronaldo spelen. Er is dus ruimte voor twee circuits. Iedereen houdt van keuze.”

“Onzinnig”

Hearn was er natuurlijk als de kippen bij om de plannen van O’Sullivan af te schieten. “Ik wil hem zien spelen, maar ik ben zijn opmerkingen stilaan beu”, reageerde de snookerbaas bij BBC Radio 5. “Het is een onzinnig idee want Ronnie heeft iemand nodig om tegen te spelen. Maar het is duidelijk dat niemand van de 128 professionele spelers zijn lot in de handen van O’Sullivan met zijn gekke plannen zal leggen.”

Hearn kreeg bovendien steun van ex-wereldkampioen Steve Davis:

‘The Rocket’ reageerde al bij al laconiek op de uitspraken van zijn rivaal. “Hij mag me schorsen, dan is dat maar zo. Ik zeg liever mijn mening dan te moeten leven in angst om net dat te kunnen doen. Ik voel gewoon dat er niets gaat veranderen, terwijl dat wel nodig is. Doe het dan gewoon!”

LEES OOK. Ronnie O’Sullivan jaagt 95 procent van de snookerwereld op stang: “Ik wil alleen tegen toppers spelen”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.