Van hoerasfeer naar 80 ontslagen in paar minuten bij Betafence

Van hoerasfeer naar 80 ontslagen in paar minuten bij Betafence

ACV-vakbondsman Piet Decavele: “We waren net zo blij dat men het bedrijf eindelijk zou gaan moderniseren.” Foto: kvo

Zwevegem -

Betafence, gespecialiseerd in omheiningen, zet 80 mensen op straat. Ondertussen investeert het bedrijf wel 8 miljoen euro in de Zwevegemse vestiging.

Het leek een goednieuwsshow te worden, de ondernemingsraad bij Betafence in Zwevegem maandagochtend. Eerst werden 8 miljoen euro aan investeringen voor de site in de Blokkestraat aangekondigd. Nieuwe productielijnen, vernieuwen van oudere productielijnen, de verhuizing van productielijnen van Engeland naar Zwevegem... Een hoerasfeer overheerste op de ondernemingsraad, maar dat gevoel sloeg plotseling om.

“Een paar minuten later vertelde men plots dat er aan die vernieuwingen ook tachtig ontslagen gekoppeld zijn”, zegt vakbondsman Piet Decavele (ACV). “We waren zo blij dat men het bedrijf eindelijk zou gaan moderniseren.”

Wet Renault

De nieuwe productielijnen zijn namelijk een pak meer geautomatiseerd en dus zijn er minder mensen nodig. 52 bedienden en 28 arbeiders worden de deur gewezen. Eerst volgt volgens de procedure Renault een uitgebreide consultatie- in informatieronde. In 2019 volgen de ontslagen. “Men heeft ons beloofd die verspreid te laten verlopen”, zegt Decavele.

Sommige mensen kunnen dus aan de slag blijven tot eind 2019, omdat de procedure Renault moet gevolgd worden, staat niemand meteen op straat. Volgende week donderdag zitten de partijen opnieuw samen.

Opnieuw standaard worden

Een gemengde sfeer dus bij Betafence. Zij die hun job verliezen, zitten in zak en as. Voor zij die mogen blijven, komt een periode van werkzekerheid want ze mogen met de nieuwe productielijnen werken. “Betafence verloor de voorbije jaren telkens een beetje marktaandeel. Van gewone omheiningen is de sector geëvolueerd naar vooral goed beveiligde omheiningen, bijvoorbeeld voor militaire sites en sites in het Midden-Oosten. Met deze investeringen willen ze terug terrein winnen en opnieuw de standaard worden in de sector.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio