Voormalig dorpscafé ontruimd na te hoge CO-waarden door... waterpijpen

Voormalig dorpscafé ontruimd na te hoge CO-waarden door... waterpijpen

Foto: rr

Asse -

Cigno Lounge in Zellik-centrum, het vroegere café De Zwaan, moet de deuren voorlopig dicht houden. Dat is het gevolg van een te hoge CO-waarde die zaterdagavond werd vastgesteld tijdens een controleactie van verschillende overheidsdiensten. De oorzaak: het gebruik van waterpijpen.

Er waren zaterdagavond ruim honderd klanten aanwezig in de Cigno Lounge, het vroegere café De Zwaan aan de Brusselsesteenweg in Zellik-centrum, toen de politie en verschillende inspectiediensten er binnenvielen voor een onaangekondigde controle.

Onder meer de FOD Volksgezondheid en de fiscus stuurden controleurs ter plaatse. Politie- en controlediensten houden de loungebar, waar ook waterpijp of shisha gerookt kan worden, al een tijdje in de gaten. “Tijdens de actie, waarbij ook controleurs van RSZ en RVA aanwezig waren, stelden onze diensten vast dat er enorm veel rook in de zaak hing. Daarom werd de brandweer ter plaatse geroepen”, zegt commissaris Fred Scrayen van de lokale politie.

Verluchten

De brandweer deed enkele metingen waaruit bleek dat de CO-waarden veel te hoog waren en de luchtkwaliteit zeer slecht was. Bij een waterpijp wordt gearomatiseerde tabak opgewarmd door een houtskooltje en via de waterpijp ingeademd. “Omdat er heel veel van die shisha’s in gebruik waren in de afgesloten ruimte, stapelde de slechte lucht zich op. De brandweer evacueerde onmiddellijk een honderdtal gasten uit de loungebar en bleef nog ter plaatse om de ruimte te verluchten”, aldus nog Scrayen.

Ondertussen werd ook burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) op de hoogte gebracht van de problemen. Hij besliste om de loungebar meteen voor onbeperkte tijd te sluiten. Ondertussen is de eigenaar gestart met renovatiewerken zodat de Cigno Lounge opnieuw kan openen.

Aparte ruimte

“We hadden zaterdag een controle van de fiscus en daarbij kwamen inderdaad enkele problemen aan het licht”, zo vertelt de man. “Maar we gaan nu een aparte rookruimte installeren waar de rook wordt weggezogen en waar de shisha’s nog gebruikt mogen worden. De rookruimte mag maximaal een vierde van de totale oppervlakte bedragen, maar nadien mogen we weer openen. Hoe lang de zaak gesloten blijft, hangt af van de werkzaamheden.”

Volgens de politie moet de burgemeester opnieuw zijn toelating geven voor de opening, na advies van de brandweer en de FOD Volksgezondheid. Of er zaterdagavond nog andere inbreuken werden vastgesteld, is niet duidelijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees