Op een dag vind je de job van je leven? Louis Tobback glundert in nieuwe provincieraad

Op een dag vind je de job van je leven? Louis Tobback glundert in nieuwe provincieraad

Louis Tobback heeft wel zin in zijn nieuwe taak in de provincieraad. Foto: hsb

Leuven -

De 36 pas verkozen provincieraadsleden in Vlaams-Brabant hebben maandag de eed afgelegd. Onder hen ook Louis Tobback (SP.A), die in zijn leven al vaak verkozen was voor de provincie, maar nu voor het eerst ook effectief gaat zetelen.

Het was een opmerkelijk laag aantal provincieraadsleden dat maandagnamiddag de eed aflegde. De provincieraad halveert immers, van 72 naar nog maar 36 leden. Negen verkozenen deden afstand van hun mandaat. Het gaat dan vooral om nationale kopstukken, die zich laten vervangen om hun functie op Vlaams of federaal niveau uit te kunnen blijven voeren. Theo Francken en Ben Weyts van N-VA bijvoorbeeld, maar ook Elke Wouters, Koen Geens, Michel Doomst, Magda Aelvoet, Gwendolyn Rutten, Maggie De Block en Sophie Stone-Wilmès.

In oppositie

Maar er was ook een zeer bekend kopstuk die zijn plaats niet afgeeft. Aftredend Leuvens burgemeester Louis Tobback (80) neemt voor het eerst in zijn lange politieke carrière zijn mandaat als provincieraadslid op. “Ik ben al vaak verkozen geweest, maar dit is de eerste keer dat ik het mandaat ook effectief opneem. En daar heb ik ook wel zin in”, zegt hij. SP.A is in de provincieraad verbannen naar de oppositie. “Ik heb in mijn leven al vaker in de oppositie gezeten, bijna 30 jaar in totaal, en heb me daar altijd goed geamuseerd. Mijn ervaring zal hier zeker wel van pas komen.”

Zenuwen heeft Tobback niet voor zijn nieuwe functie, maar hij is wel benieuwd. “Ik begrijp nog steeds niet waarom een partij die de provincie wil afschaffen (N-VA, nvdr.), in de meerderheid gaat. Ik veronderstel dat we hier veel gaan horen over die afschaffing. En als ze met dat doel zichzelf hier gaan tegenspreken, dan ga ik mij daar zeker tegen verzetten. Want ik vind de afschaffing van de provincie geen slim plan. Ik ben ervan overtuigd dat een schakel tussen de gemeenten en de Vlaamse en federale regering, zeker een meerwaarde heeft.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees