Woning onbewoonbaar na brand in bergruimte

Gezin moet elders slapen nadat ventilatie rook en roet door hele woning verspreidt

De woning zelf liep geen zichtbare schade op, maar het interieur is zwart van rook en roet die zich via de ventilatie verspreidden. Foto: gsd

Izegem -

Een brand in de berging had maandag grote gevolgen voor het gezin van Koen Bruyneel en Cindy Bertrem uit Izegem. Via het ventilatiesysteem verspreidde de rook zich door heel hun woning. “Alles is kapot”, zucht Cindy.

Koen Bruyneel en Cindy Bertrem uit de Wallemotestraat op de Bosmolens waren maandagmorgen allebei naar het werk toen er brand uitbrak in hun woning. Toen de vader van de buren iets voor 11 uur passeerde, zag hij dat er iets niet pluis was.

“Hij belde mij op om te zeggen dat het brandde bij mijn zoon”, zegt de vader van Koen. “Het zit al in het dak, zei hij, want uit de afzuiging zag hij rook komen.” Koens vader en Marc Bertrem, de vader van Cindy, snelden meteen naar de woning waar hun kinderen en drie kleinkinderen wonen. Ook de brandweer was ondertussen verwittigd.

Bertrem, die zelf nog brandweerofficier is geweest in Izegem, zag meteen dat het niet goed was. “Toen ik met de sleutel over de omheining kroop, zag ik dat de ruiten al zwart waren. Ik wist direct dat er veel schade zou zijn.”

Overal rook

De brand bleek zich te situeren in een berghok in het huis. Daarin stonden een was- en droogmachine, een diepvriezer, een verwarmingsketel en andere toestellen. “Hoe het vuur is ontstaan, is niet meteen duidelijk. Vermoedelijk door een kortsluiting aan een van de apparaten”, zegt brandweerofficier Patrick Vanlauwe.

Het vuur dat in de berging woedde, was snel onder controle. De brandschade bleef beperkt tot die ruimte, maar het was vooral de rook die de grote boosdoener was. Het is een recent huis dat voorzien is van een uitgebreid ventilatiesysteem om alle kamers te verluchten. Via die buizen verspreidden de zwarte rook en het roet zich in alle hoeken van de woning. “Op de bovenverdieping is het nog het ergst”, zegt de vader van Koen. “Heel spijtig, want pas in het voorjaar hadden Koen en Cindy hun hele woning opgefrist. Een stielman is maanden bezig geweest om alles in orde te brengen.”

Onbewoonbaar

Cindy, die in bijberoep een kapsalon uitbaat in haar huis, was erg aangeslagen toen ze aankwam en de schade aanschouwde. “Alles is kapot”, zei de vrouw in tranen. “De brandweer denkt dat het door de wasmachine komt, maar er stond geen enkel toestel aan.”

Door het roet en de rookschade is het huis voorlopig onbewoonbaar. Het gezin met drie kinderen kon bij familie terecht om de nacht door te brengen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio