Rechter volgt politieagent niet in discussie in opmerkelijk vonnis: “Hij gedroeg zich als een sheriff”

Rechter volgt politieagent niet in discussie in opmerkelijk vonnis: “Hij gedroeg zich als een sheriff”

Willy Heindriyckx is tevreden met het vonnis. “Ik sta recht in mijn schoenen.” Foto: mma

Koekelare -

Politierechter Geert Vandaele sprak een man vrij van een vijftal aanklachten voor verkeersovertredingen. Het opmerkelijke is dat hij daardoor de agent die verbaliseerde in het ongelijk stelde. Normaal volgt de rechter in een discussie altijd de politie.

Willy Heindryckx uit Koekelare reed op 3 januari vorig jaar naar het ziekenhuis in Roeselare voor een routinebehandeling tegen kanker. Tot hij plots moest vertragen omdat er twee auto’s traag en naast elkaar voor hem reden. Het linkse voertuig was een politiewagen. De agenten wilden dat het andere voertuig aan de kant ging staan voor controle. Heindrycks, die opgehouden werd door de wagens, zou daarna de ene overtreding na de andere gemaakt hebben, onder meer bumperrijden, te hoge snelheid en het negeren van een bevel tot stoppen. Maar volgens zijn verdediger, meester Jan Ferlin, geeft zijn cliënt enkel toe te snel gereden te hebben en is de rest van het dossier erg “gekleurd”.

Twijfel over objectiviteit

Eén van de verbalisanten zou zich erg onbeschoft en agressief tegen de beklaagde gedragen hebben. “Hij haalt de mensen het bloed van onder de vingers. Zijn bijnaam is “de Sheriff”, zegt hij.

Vooral de reactie van de verbalisant op de vraag van Heindryckx of hij zijn naam wilde zeggen - “kan jij die wel schrijven?” - zit de man hoog.

De Sheriff mocht het maandag zelf komen uitleggen. De rechter wou onder meer van hem weten van waar Heindryckx kwam toen hij begon te bumperrijden. “Dat voertuig bevond zich plots achter mij”, antwoordde de politieman niet echt overtuigend. Dat en de twijfel over de objectiviteit van de verbalisant deed de rechter besluiten tot vrijspraak van de beklaagde, behalve voor te hoge snelheid.

Willy Heindryckx en zijn advocaat waren achteraf heel tevreden met het vonnis. “Ik sta recht in mijn schoenen”, zegt Willly. “Ik geef wel toe dat ik te snel reed om in het ziekenhuis te zijn.”

“De verbalisant heeft met zijn verklaringen zichzelf de das om gedaan”, vindt advocaat Jan Ferlin.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees