Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Jurgen Cottignie en Dominique Van Simay, ouders van baby Jasper (kleine foto), zijn tevreden met de uitspraak. aft

Na jarenlange juridische strijd: ziekenhuis, artsen en directeur schuldig aan dood baby Jasper

“Ons rouwproces kan eindelijk beginnen”

Knokke-Heist

-

Zes jaar na de dood van baby Jasper in het ziekenhuis van Knokke-Heist kunnen zijn ouders opgelucht ademhalen. De strafrechter wees gisteren de schuldigen aan voor het overlijden van hun oogappel. “Ons rouwproces kan eindelijk beginnen”, zuchten ze.

Op 8 november 2012 onderging de acht maanden oude baby Jasper Cottignie een routine-ingreep in het Knokse ziekenhuis AZ Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden, nu onderdeel van het AZ Zeno. Het jongetje kreeg buisjes in de oren en zijn poliepen werden verwijderd, maar tijdens het ontwaken liep het fout. Door verkeerd aangesloten leidingen in de gloednieuwe operatiezaal kreeg Jasper lachgas toegediend in plaats van zuurstof, waardoor hij in coma raakte en vier dagen later overleed in de armen van zijn ouders.

“Geen eindkeuring”

De dood van hun zoontje betekende voor Jurgen Cottignie (35) en Dominique Van Simay (32) uit Knokke-Heist de start van een jarenlange juridische uitputtingsslag. Niemand wou immers zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de blunder en tijdens het proces in oktober vroegen alle beklaagden de vrijspraak. Maar de rechter achtte het ziekenhuis van Knokke, de algemeen directeur, een anesthesist en de hoofdarts gisteren toch schuldig aan het onopzettelijk doden van Jasper. Het ziekenhuis kreeg een geldboete opgelegd van 288.000 euro, waarvan 192.000 euro effectief.

Hoewel de andere schuldigen volgens de rechter ook ernstige fouten maakten, kregen ze geen straf opgelegd. “De zwaarste fout lag bij het ziekenhuis”, oordeelde de rechter. “De nieuwe operatiezaal werd veel te snel en zonder eindkeuring in gebruik genomen. In het ziekenhuis bestond geen beleid rond het in gebruik nemen van een operatiezaal. Iedereen ging er zomaar van uit dat het wel in orde zou zijn. Dat heeft ontegensprekelijk het overlijden van Jasper veroorzaakt.”

Jurgen Cottignie papa van jasper “Het is voor ons heel belangrijk dat het ziekenhuis op zijn fouten is gewezen”

De firma die het operatiekwartier installeerde en de technisch directeur werden vrijgesproken. “Dat de rechter de schuldigen voor de dood van Jasper heeft aangeduid, is een grote opluchting”, zegt mama Dominique Van Simay. “Eindelijk worden de schuldigen met de neus op de feiten gedrukt.”

Dat enkel het ziekenhuis een geldboete kreeg opgelegd, is voor de ouders niet van belang. De omvang van de schadevergoedingen evenmin. “Niets kan Jasper immers terugbrengen”, zegt Dominique. “Het gemis en de pijn zullen nooit weggaan en worden in deze feestperiode alleen maar groter. Straks komt de Sint, maar er staat weer een schoentje te weinig. Ook voor ons negen jaar oude dochtertje is dit bijzonder moeilijk. Zij zit met heel veel vragen over haar broertje.”

“Evenwichtig vonnis”

“We hebben het gevoel dat de rechter een evenwichtig vonnis heeft uitgesproken”, zegt Jurgen. “Het is voor ons heel belangrijk dat het ziekenhuis op zijn fouten is gewezen. Voor ons kan het rouwproces eindelijk beginnen. Hopelijk wordt er door de schuldigen geen beroep aangetekend want dan begint alles opnieuw.”

De ouders en het zusje van Jasper kregen een totale schadevergoeding van 67.500 euro toegekend. De overige familieleden kregen 33.150 euro toegekend.

Het beste van Enkel voor abonnees