UCI gaat strenger straffen (en zet een videoref in elke klassieker): “Ik raad iedereen aan dit eens te lezen”

UCI gaat strenger straffen (en zet een videoref in elke klassieker): “Ik raad iedereen aan dit eens te lezen”

Foto: EPA-EFE

Vanaf 1 januari 2019 gaat de UCI onsportieve renners, ploegen en organisatoren zwaarder bestraffen. Aan het nieuwe reglement van de UCI voor wedstrijden op de weg zijn maar liefst 27 pagina’s met boetes en straffen toegevoegd voor feiten die het imago van de koers bekladden. “Ik raad de renners, ploegen en organisatoren aan om het toch maar eens te lezen”, aldus de Belgische UCI-commissaris Philippe Mariën.

“Het imago van de wielersport verbeteren”, het was al het stokpaardje van UCI-voorzitter David Lappartient toen hij één jaar geleden in dienst trad als grote baas van het wielrennen. Nu steigert de Fransman echt. Vanaf 1 januari 2019 zal er in een aantal WorldTourkoersen en ook in de meeste eendagsklassiekers van buiten categorie – bijvoorbeeld Kuurne-Brussel-Kuurne – een videoref aanwezig zijn. Dit jaar was dat enkel het geval in de vijf monumenten (Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Lombardije) en op het WK. Een ingrijpende verandering met een aanzienlijk kostenplaatje, maar het past perfect in het gewijzigde UCI-reglement. De UCI van Lappartient wil overtredingen van renners, ploegen en organisatoren die het imago van de koers geen deugd doen, sneller en harder bestraffen. Dankzij de videoref kunnen wedstrijdcommissarissen korter op de bal spelen, lees: nog tijdens de wedstrijd in actie treden.

Lappartient heeft het gehad met het onsportieve gedrag van renners of ploegen. Hij verklaart de oorlog aan elke vorm van stayeren (ook na pech) en aan ploegen die de doorgang in het peloton blokkeren als de goede vlucht weg is. Ook renners die te lang aan de klink van de volgwagen hangen of agressief of beledigend gedrag vertonen, worden voortaan strenger bestraft.

Grotere koers, grotere straf

Opvallend is ook dat de straffen verschillend zijn afhankelijk van het niveau van de wedstrijden. In WorldTourwedstrijden worden renners zwaarder beboet dan in een wedstrijd voor beloften. Logisch, vindt de Belgische UCI-commissaris Philippe Mariën. “Wanneer een toprenner een overtreding begaat, zijn de gevolgen voor het imago van de wielersport groter dan wanneer een junior dat doet.”

Niet enkel de ploegen en de renners worden vanaf 1 januari strenger beboet bij baldadigheden. Ook de organisatoren riskeren straffen wanneer bijvoorbeeld de wegaanduiding niet duidelijk is gemarkeerd en renners dus op het fietspad kunnen fietsen of delen van de weg kunnen afsnijden.

UCI gaat strenger straffen (en zet een videoref in elke klassieker): “Ik raad iedereen aan dit eens te lezen”
Foto: Photo News

In totaal gaat het om 27 extra pagina’s met strafmaatregelen in het UCI-reglement die vanaf 1 januari van kracht zijn voor wegkoersen. Een hele boterham, waar de UCI bijna vijf jaar mee bezig is geweest. “Ik raad de renners, ploegen en organisatoren aan om het vernieuwde reglement toch maar eens te lezen”, zegt Mariën. “Anders kunnen ze straks weleens voor onaangename en ­dure verrassingen komen te staan.”

Voorbeelden van nieuwe straffen

- Een renner die het startblad niet tekent, riskeert een boete van 1.000 Zwitserse frank (883 euro) en een aftrek van 20 UCI-punten, zijn ploegleider nog eens 1.000 Zwitserse frank. Herhaaldelijke overtredingen kunnen leiden tot uitsluiting of diskwalificatie.

- Een renner die tijdens een eendagskoers van het hoogste niveau stayert achter een voertuig: 200 Zwitserse frank (177 euro) boete voor de renner, 500 Zwitserse frank (441 euro) voor de bestuurder van het voertuig en nog eens 500 Zwitserse frank voor de ploegleider.

- Een drinkbus weggooien in de kant van de weg buiten een daarvoor aangeduide zone: 500 Zwitserse frank boete voor de renner.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.