Kunstschaatsers zijn topverdieners binnen Internationale Schaats Unie

Kunstschaatsers zijn topverdieners binnen Internationale Schaats Unie

Foto: Photo News

Een wereldkampioen kunstschaatsen is ongeveer drie keer zo veel waard als een wereldkampioen schaatsen op de langebaan. Dat blijkt althans uit het prijzengeld van de Internationale Schaats Unie (ISU).

De ISU heeft bekendgemaakt dat de winnaar van het WK kunstschaatsen (mannen en vrouwen) dit seizoen een premie van 64.000 dollar zal ontvangen. De winnaar van het WK allround kan op 22.000 dollar rekenen. In vergelijking met voorgaande jaren zijn de prijzengelden iets verhoogd.

Voor alle mondiale en Europese kampioenen gelden aparte tarieven. De wereldkampoen sprint ontvangt 13.000 dollar, voor elke titelhouder op de WK afstanden is 6000 dollar beschikbaar. Het EK allround levert de kampioen 7000 dollar op. Een winnaar van het EK afstanden moet het doen met 2000 dollar. Winst in het overallklassement bij het WK shorttrack schuift 9000 dollar.

De eerste zes bij een WK krijgen prijzengeld. Zo ontvangen nummer twee en drie van het WK allround 16.000 respectievelijk 13.000 dollar. Nummer vijf (vorig seizoen Bart Swings) vangt 4000.

In totaal trekt de ISU, die zeer goed bij kas zit, dit seizoen 2.429.500 dollar uit. Schaatsers die niet in de prijzen vallen kunnen zich troosten met de wetenschap dat de ISU sinds dit seizoen ook de reiskosten van alle deelnemers naar de wereldkampioenschappen vergoedt.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.