Politie legt werken stil na verkeersinfarct. “Twee werven vlak bij elkaar, dat is om miserie vragen”

Politie legt werken stil na verkeersinfarct. “Twee werven vlak bij elkaar, dat is om miserie vragen”

Wie langs de Vaartkom wou passeren, moest geduld hebben. Foto: atb

Leuven -

Dat de werken aan de Vaartkombrug in Leuven verkeersoverlast zouden veroorzaken, was te verwachten, maar de file werd onverwacht veel langer dan voorzien. De schuld lag bij de nutswerken van Proximus op de Kolonel Begaultlaan. De politie liet de arbeiders hun werf dinsdag opruimen.

Miserie troef maandagavond en dinsdagochtend in de buurt van de Vaartkom. Ellenlange files, stapvoets verkeer. Wie richting Wilsele wilde rijden, moest daarvoor minstens op een kwartier vertraging rekenen. Zowel langs de kant van het Engels Plein als aan de zijde van het Artoisplein was het opvallend druk.

De belangrijkste reden daarvoor was de langverwachte start van de laatste werken van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de Vaartkombrug. Langs de zijde van de Aarschotsesteenweg wordt daar de verbinding tussen de brug en de reeds bestaande rijweg aangelegd. Een deel van de straat is daarvoor afgezet.

Vragen om miserie

Maar wat niet voorzien was, was dat ook aan de overzijde van het water hevige files zouden zijn. Ter hoogte van studio Manhattan was de rijbaan immers ook versperd. “Proximus was daar nutswerken gestart, en moest een kabel dwars over de weg leggen. Ze hadden daarvoor één rijstrook ingenomen en verkeerslichten gezet. Het verkeer kon enkel alternerend door”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). “Er waren afspraken gemaakt tussen politie en de aannemer over die werken, maar die zijn niet helemaal correct nagekomen. Want natuurlijk was het niet de bedoeling dat de rijbaan daar versperd werd, net op de eerste dagen van de werken aan de Vaartkombrug. Dat is vragen om miserie.”

Volgens de informatie die de stad had zouden de werken op de Kolonel Begaultlaan ook maar één dag duren, maar ook dat blijkt niet correct. “De politie is tussenbeide gekomen en heeft nu gevraagd om de rijbaan weer vrij te maken. Werken uitvoeren langs de kant van de weg mag gerust, maar een rijstrook innemen kan momenteel echt niet. Intussen zou dat ook gebeurd moeten zijn, en zal er dus hopelijk de komende dagen weer iets minder file zijn.”

Of de werken voor de kabel dwars over de weg – waarvoor de aannemer de straat had ingenomen – klaar zijn, is niet duidelijk. “Ik hoop van wel, want anders gaan ze toch moeten wachten tot het einde van de werken aan de Vaartkombrug. En dat duurt nog vier maanden”, aldus Robbeets.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees