Premier Michel gaat naar Marrakech en vraagt parlement zich uit te spreken over migratiepact

Premier Michel gaat naar Marrakech en vraagt parlement zich uit te spreken over migratiepact

Foto: Photo News

Brussel -

Premier Charles Michel gaat niet naar de koning om het ontslag van de regering in te dienen, dat maakte hij dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Wel zal hij het parlement vragen zich uit te spreken over het VN-migratiepact en de uitkomst daarvan communiceren op de bijeenkomst in Marrakech. Een oplossing waar N-VA zich hevig tegen verzette. De premier haalde ook vlijmscherp uit naar de recente campagne van de partij tegen het pact. “In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne”, klonk het.

“Ik heb de intentie om naar Marrakech te gaan om daar de beslissing van het Belgische parlement te communiceren”, zei premier Michel tijdens een persconferentie in de Lambermont. Duidelijker kon niet. Voorafgaand aan zijn mededeling, sprak premier Michel nog met N-VA-vicepremier Jan Jambon. Diens partij blijft zich immers fel verzetten tegen het VN-migratiepact, maar zal nu toch het onderspit moeten delven.

HERBELEEF. Politieke crisis bereikt kookpunt: kernkabinet uitgesteld en‘foute’ campagne van N-VA maar “we werken voort”

(lees verder onder de video)

N-VA buitenspel

Dat de premier de steun vraagt van het parlement en een alternatieve meerderheid zoekt die het migratiepact wél ondersteunt, staat gelijk aan een wisselmeerderheid zonder N-VA (en Vlaams Belang). De andere coalitiepartners willen de tekst immers wel goedkeuren, eventueel met een verduidelijkende nota. Eerder op de dag passeerden ook de vicepremiers van CD&V en Open VLD, Kris Peeters en Alexander De Croo, bij de premier.

Een oplossing die voor N-VA zoveel betekent als het einde van de regering, klonk het eerder. Hetzelfde gold voor een reis van de federale regering naar Marrakech. Nu dat scenario zich effectief voltrekt, zet de premier N-VA buitenspel. Zal de partij het vertrouwen in de regering nu zélf opzeggen?

Momenteel houdt N-VA een crisisvergadering in het hoofdkwartier in Brussel, maar de partijtop houdt de lippen voorlopig stijf op elkaar. Zonet verliet N-VA-staatssecretaris Theo Francken het pand in de Koningsstraat, maar het enige wat hij kwijt wilde, is dat hij “nog steeds staatssecretaris” is in de regering.

Oplossing binnen handbereik”

De commissie Buitenlandse Zaken van het parlement komt woensdag om 10 uur opnieuw bijeen om zich te buigen over twee resoluties om het migratiepact goed te keuren. Eén tekst is van de hand van Ecolo/Groen, de andere van cdH. “De oplossing ligt binnen handbereik in het parlement”, reageert Groen-Kamerlid Kristof Calvo dinsdagavond. Op de vraag of er een wisselmeerderheid zal gevonden worden voor een van de resoluties, antwoordt Calvo dat “heel wat fracties de teksten steunen”.

“Wij zijn tevreden dat de premier stilaan beseft dat de oplossing in het parlement ligt”, verwoordt Calvo het standpunt van zijn Ecolo/Groen-fractie. “Anderen willen met vuur spelen, maar wij willen de impasse mee helpen oplossen.” Het allerbelangrijkste, aldus Calvo, is dat België met een duidelijke oplossing naar Marrakech trekt.

Ook SP.A biedt de premier haar steun aan voor een wisselmeerderheid in het parlement. Dat zegt Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Wij steunen het migratiepact van begin af aan en als de premier nu steun zoekt buiten de meerderheid, dan gaan wij dat ook doen.” De Kamercommissie Buitenlandse Zaken komt normaal gezien morgen/woensdag om 10 uur bijeen om zich te buigen over twee resoluties om het migratiepact goed te keuren.

Omstreden campagne N-VA

De persconferentie van premier Michel komt er na een bewogen dag. De premier had eerder op de dag een bijeenkomst van het kernkabinet voorzien, maar die werd uitgesteld na de lancering van een online campagne door N-VA. “We hebben kennis genomen van een campagne van één politieke partij inzake migratie. In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne”, laakte de premier.

LEES OOK. N-VA krabbelt terug en haalt omstreden campagneslogans rond migratiepact offline: “Campagne wordt door gekozen beelden verkeerd begrepen”

De premier benadrukte ook dat er veel “onwaarheden” over het migratiepact worden verkondigd. Zo wees de premier erop dat het pact niet bindend is en elk land zijn soevereiniteit behoudt, dat het pact een onderscheid maakt tussen reguliere en niet-reguliere migratie, dat het niet haaks staat op het regeringsbeleid rond gesloten centra, net zomin als het zou indruisen tegen het beleid rond gezinshereniging.

Premier Michel verklaarde dat hij in de kern heeft voorgesteld een ‘explanation of vote’ op te stellen, met dezelfde elementen als onze buurlanden hanteren om het pact goed te keuren. N-VA verzette zich daar echter tegen. Daarom besliste de premier de beslissing aan het parlement te laten en die beslissing persoonlijk in Marrakech te communiceren. “Een woord is een woord”, verwees Michel naar zijn eerdere toezegging en de geloofwaardigheid van ons land op de internationale bühne. “Een woord van ons land heeft waarde”.

Corrigeer

MEER NIEUWS