Markthal, restaurant, crèche en sociale kruidenier: Gendarmerie wordt dé trekpleister

De oude rijkswachtkazerne huisvest een buurtrestaurant (links), de sociale kruidenier (achteraan) en een crèche bovenaan de markthal. Foto: Stad Aalst

Aalst -

Met een buurtrestaurant, een crèche, nog meer organisaties die werken rond talent en de sociale kruidenier wordt de oude rijkswachtkazerne De Gendarmerie over drie jaar dé nieuwe trekpleister in Aalst. In december 2019 starten de renovatiewerken.

In januari wordt de bouwaanvraag ingediend, in december 2020 moeten de markthal en het kinderdagverblijf klaar zijn, vanaf november 2021 kunnen we gaan eten in het nieuwe buurtrestaurant.

De stad en het OCMW deden dinsdagavond aan de buurtbewoners van de oude rijkswachtkazerne in de Denderstraat de plannen voor het gebouw uit de doeken. Het dient nu al deels als broedplaats voor talent met onder meer vzw Broeiklas, CVO Kisp, de Lokaalmarkt en Dans en Grietje in de lokalen.

Zeven miljoen euro

In de loop van 2022 worden ook de oude kantoorgebouwen van de rijkswacht gerenoveerd. In totaal vraagt het project, aankoop van de site die gebeurde in 2016 incluis, een investering van zeven miljoen euro.

Daarvan wordt 725.000 euro bijgedragen door het Vlaams departement Armoedebestrijding van minister Liesbeth Homans (N-VA) en 2,7 miljoen euro aan resterende middelen uit het Stedenfonds. De rest betaalt de stad.

“We willen een nieuwe broedplaats voor talent ontwikkelen waar we mensen stimuleren om hun eigen talenten te ontplooien om zo drempels weg te werken en terug op eigen benen te staan”, vertelde projectcoördinator Thomas Verdoodt. “Daarnaast willen we ook een groene ontmoetingsplaats maken voor alle Aalstenaars.”

Sociale mix

OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA) benadrukte op haar beurt het belang van het creëren van een sociale mix. “Er zal een buurtrestaurant komen, dat zowel sociale als gewone tarieven zal aanbieden”, sprak ze.

“De sociale kruidenier verhuist naar hier en dan komt er ook een stedelijk kinderdagverblijf (de crèches De Pinnemuts en de Notendop zullen naar De Gendarmerie verhuizen, nvdr.), waar mensen aan de hand van hun inkomen zullen betalen.”

Wat gebeurt er met het andere sociaal restaurant, De Brug? “We gaan proberen om dat zoveel mogelijk hier op de site te centraliseren, maar het staat natuurlijk iedereen vrij om zelf nog een sociaal restaurant te openen”, aldus Smeyers.

Op het vlak van verkeersafwikkeling zal maximaal ingezet worden op fietsers en voetgangers. “Er komen geen parkeerplaatsen op de site”, aldus verkeersdeskundige Dirk Auwelaert. “Er komt wel een kiss-and-ridezone voor de kinderopvang. Leveringen gebeuren op de site zelf.”

Op termijn moet de nieuwe pendelparking aan het station het parkeerprobleem opvangen. De renovatiewerken kunnen op de site plaatsvinden, waardoor de Denderstraat niet moet worden ingepalmd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio