Veertien verdachten opgepakt in ons land bij grootschalige actie tegen Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta

Wommelgem / Genk / Lanaken / Maasmechelen -

Politie en justitie in ons land maar ook in Nederland, Italië, Duitsland en in Zuid-Amerika hebben woensdag een grootschalige actie gehouden tegen de Italiaanse ‘Ndrangheta, de machtigste maffiaclan uit Calabrië. Daarbij zijn tot nu toe 84 arrestaties gebeurd, veertien in ons land, en zijn grote hoeveelheden geld en cash geld in beslag genomen. Antwerpen is een van de havens die de maffiaclan gebruikt om cocaïne in te voeren.

De 84 verdachten werden woensdagochtend opgepakt bij invallen in Italië, Duitsland, Nederland, België en in Zuid-Amerika. Onder de arrestanten ook een paar kopstukken. Ze worden onder meer verdacht van drugshandel, het witwassen van geld en lidmaatschap van een maffiaorganisatie, zeg Eurojust dat van een succes spreekt.

Veertien verdachten opgepakt in ons land bij grootschalige actie tegen Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta
Foto: AFP

De betrokkenen werden al maanden afgeluisterd en geschaduwd. Ook infiltranten en kroongetuigen zetten de speurders op het juiste spoor. Bij invallen werden naast 2 miljoen euro cash ook luxegoederen en maar ook grote hoeveelheden cocaïne en marihuana in beslag genomen.

In België vielen de speurders in het kader van ‘Operatie Pollino’ binnen in Maasmechelen, Genk, Lanaken en Wommelgem. Volgens Pieter Strauven, substituut procureur des Konings van Limburg, is de Italiaanse maffia in ons land vooral actief in het oostelijke deel van de provincie Limburg. Daar zijn redenen voor, luidde het. “Door het mijnverleden leeft er een grote Italiaanse gemeenschap. De regio ligt geografisch aan het drielandenpunt Nederland/België/Duitsland, waardoor er makkelijker grensoverschrijdende activiteiten opgezet kunnen worden. Bovendien ligt de haven van Antwerpen, als doorvoerplek voor cocaïne, vlakbij.”

Kris Vandepaer, directeur van de Federale Gerechtelijke politie in Limburg, zegt dat er in ons land veertien huiszoekingen zijn gehouden. “Op drie plaatsen kregen we de hulp van de speciale eenheden van de federale politie omdat het om zogenoemde risicohuiszoekingen ging. Veertien verdachten zijn opgepakt."

"Daarnaast werden er ook heel wat goederen van hoge waarde in beslag genomen, naast ook cocaïne, heroïne en cannabis", zo verduidelijkte procureur Bruno Coppin van het Parket Limburg.  "Het gaat inderdaad om een heel grote actie die vandaag is uitgevoerd tegen een organisatie met een maffiastructuur die opereert vanuit Limburg. De organisatie verhandelt cocaïne om nadien de massale winsten te investeren in onze lokale economie en samenleving. Ze bouwen daarmee een schijnbare legale machtspositie op en dat willen wij tegen gaan."

Veertien verdachten opgepakt in ons land bij grootschalige actie tegen Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta
Foto: EPA-EFE

In Duitsland zijn invallen geweest in Noordrijn-Westfalen en Beieren, zo deelde het Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherchedienst, mee. Onder meer verschillende pizzeria’s en een Italiaans ijssalon in Duisburg zijn doorzocht door speciale eenheden van de politie.

Veertien verdachten opgepakt in ons land bij grootschalige actie tegen Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta
In Duisburg viel de politie binnen in een Italiaans ijssalon. Foto: DPA

“Op 65 plaatsen waren huiszoekingen. Minstens veertien verdachten zijn aangehouden. Zes miljoen euro en 490 kilogram cocaïne is in beslag genomen”, zegt een Duitse politiewoordvoerder.

In Nederland zijn vijf verdachten opgepakt bij invallen in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. “Er is twee miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3.000 tot 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen.” Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, tijdens een persconferentie over de internationale actie.

In Italië, waar het onderzoek begon, werd voornamelijk drugs in beslag genomen. Vooral Cocaïne. Volgens de openbaar aanklager heeft de ‘Ndrangheta zich over gans Europa verspreid en hebben ze permanent hun mannetjes zitten in de havens, zodat ze de drugs uit containers kunnen halen. Dat is ook het geval in ons land.

Volgens de Italiaanse openbare aanklager Federico Cafiero De Raho gebeurde de import van drugs via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De ‘Ndrangheta is centraal gevestigd in Calabrië, in het zuiden van Italië, maar heeft wereldwijd tentakels uitgegooid. De organisatie is actief in alle landen waar cocaïne wordt geproduceerd, luidde het op een persconferentie woensdagmiddag.

Daar is ook gezegd dat met de actie slechts een prik werd uitgedeeld en dat de maffiaclan zeker niet is opgedoekt.

Veertien verdachten opgepakt in ons land bij grootschalige actie tegen Italiaanse maffiaclan ‘Ndrangheta
Foto: Carabinieri

Maffia zit overal in Europa

De Calabrische ‘Ndrangheta geldt intussen als de machtigste Italiaanse maffiaorganisatie. Ze domineert de drugssmokkel naar Europa en heeft vertakkingen in zowat alle Europese landen.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij geruchtmakende moorden in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden bij een vete tussen twee maffiaclans rond een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Dinsdag werden ook al 46 leden van de Cosa nostra, de overkoepelende organisatie van Siciliaanse maffiafamilies, opgepakt. Onder hen ook de pas aangetreden topman Settimo Mineo (80).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees