Stevige getuigenis over vrouwen die coachen in NBA: “Ik heb zelf een dochter en dit is onrustwekkend”

Stevige getuigenis over vrouwen die coachen in NBA: “Ik heb zelf een dochter en dit is onrustwekkend”

Becky Hammon. Foto: rr

Vijf van de zes vrouwen die actief zijn als coach in de Verenigde Staten, doen dat in het basketbal. En toch is niet alles rozengeur en maneschijn in de NBA, zo blijkt uit een getuigenis bij sportwebsite SB Nation.

In de vijf grootste Amerikaanse mannensporten zijn er om en bij de 2.600 posities als coach te verdelen. Maar in de NBA (basketbal), NHL (ijshockey), MLB (baseball), NFL (American football) en MLS (voetbal) worden die door amper zes vrouwen ingevuld. Goed voor 0,23 procent… Auwtch.

De vijf actief in het basketbal zijn Becky Hammon (assistent bij San Antonio), Jenny Boucek (opleidingscoach bij Dallas), Natalie Nakase (assistent bij de LA Clippers), Kristi Toliver (assistent bij Washington) en Chastity Melvin (assistent bij Greensboro).

In een artikel getiteld ‘De Glazen Zijlijn’ wordt uitgelegd wat precies de redenen zijn voor het gebrek aan vrouwelijke coaches in de wereld van de mannensporten. Ervaring speelt een rol, het hebben van een eigen carrière in de sport, respect, maar ook seksisme.

“Het is onrustwekkend”

Een ervaren NBA-coach doet anoniem een verontrustend verhaal. “Je kan geen mooie vrouwen in de NBA hebben”, zegt hij in het artikel van Tim Struby. “Spelers zullen elke dag proberen om haar in bed te krijgen. Al bij al is de NBA een vreselijk seksistische omgeving. Ik hoor spelers vaak praten over vrouwen. Ik heb zelf een dochter en dat is echt onrustwekkend. Maar het is niets nieuw. Het is wel erger geworden doorheen de jaren. In onze maatschappij vinden mannen het ongemakkelijk om onder vrouwen te werken en veel van de spelers zouden daar een probleem mee hebben.”

Voormalig WNBA-ster Becky Hammon is de bekendste der vrouwelijke coaches en werd in de zomer zelfs gepolst als hoofdcoach van de Milwaukee Bucks.

“Ik weet hoe het is om twee dagen na elkaar te spelen”, zegt ze. “Ik weet hoe het is om moe te zijn en niet naar je werk te willen komen. Ik weet hoe het voelt om geblesseerd te zijn, op de bank te moeten zitten of kapitein van een team te zijn. Ik weet dat omdat ik het allemaal heb meegemaakt. San Antonio (waar ze assistent-coach is, red.) had me al lang in de gaten. Ze haalden me al een jaar voor ik officieel werd aangenomen in huis. Om te kijken hoe de mannen zouden reageren.”

Bij Hammon en de Spurs loopt alles vlot, maar wat als het misloopt? Dan zit een club met de gebakken peren. “Je hebt het hier over een omgeving waar tact vaak overboord gegooid wordt”, reageert ex-NFL-speler Kyle Turley. “Wat zal er gebeuren met een club die een eerste aanklacht vanwege seksuele aanranding krijgt omdat een speler iets te veel heeft laten zien aan een van die vrouwen?”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.