Gymnasten verzamelen 836.425 dopjes voor het goede doel: “We moesten zelfs telnamiddagen organiseren”

De turners, hun familie, vrienden en collega’s van de ouders: iedereen verzamelde doppen. Foto: ptb

Ieper / Koksijde -

De Koninklijke Ieperse Turnkring hield een actie met alle gymnasten om zo veel mogelijk plastic doppen in te zamelen voor Vrienden der Blinden.

“Door deze actie worden maar liefst 836.425 dopjes gerecycleerd, goed voor 270 vuilniszakken. Dat zijn dopjes, die niet als zwerfvuil in de natuur eindigen”, vertelt Ruben Delahaye, voorzitter Koninklijke Ieperse Turnkring vzw.

Dopjestelnamiddagen

De turnclub doneert de dopjes aan Vrienden der Blinden, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Koksijde. Zij verkopen de dopjes als grondstof aan een recyclagebedrijf. Eén kilogram brengt ongeveer 0,30 euro op. Voor de volledige opleiding van een geleidehond is er 83.333 kilogram nodig. “Met onze actie gaven we hun inzamelactie alvast een boost”, aldus Delahaye. “En wat voor ons het allerbelangrijkste is: we deden dit samen. Tot ver buiten de grenzen van Ieper werden dopjes gespaard om tot dit resultaat te komen. Onze turners spraken familie aan, collega’s op het werk van mama en papa, de buren, vriendjes en vriendinnetjes om mee te helpen sparen. Ze bezochten bedrijven en plaatselijke handelaars om ook hen van onze actie te overtuigen. Hele families zaten samen om dopjes te tellen. Sommige groepen organiseerden zelfs ‘dopjestelnamiddagen’. Het is onvoorstelbaar wat onze gymnasten samen hebben gepresteerd.”

Meer dan sportvereniging

Het resultaat van de actie en het engagement van de gymnasten en sympathisanten overtroffen alle verwachtingen, vindt Delahaye. “We zijn apetrots. Deze actie werd georganiseerd vanuit de visie dat onze turnclub meer is dan louter een sportvereniging. We zetten bewust in op milieubewustheid en sociaal engagement. Deze actie verenigt beide doelen door het sparen van plastic doppen, die gerecycleerd worden ten voordele van een vereniging, die zich inzet voor de opleiding van blindengeleidehonden. We hopen dat iedereen de gewoonte om dopjes te sparen, blijft verderzetten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio