Neelke (25) wil iedereen op orgaandonorlijst

Neelke en haar mama Kaatje staan ook dit weekend in de inkomhal van de Delhaize in Keerbergen. Foto: evb

Kampenhout / Keerbergen -

Neelke Van Mierlo verkoopt een maand lang kerst- en wenskaarten, snoep en koekjes ten voordele van de vzw Bas. Dat is een organisatie die zich inzet voor mensen met een transplantatie. Neelke begon haar werk vier jaar geleden al, toen Scout (nu 7 jaar) een nieuw hart nodig had.

Vier jaar geleden werd Scout uit Haasrode ziek: hij had dringend een nieuw hart nodig. Het verhaal ontroerde de hele regio, en ook Neelke Van Mierlo (25) schoot in actie. “Om de familie en de ouders te steunen, begon ik zelfgemaakte kerst- en wenskaarten te verkopen”, vertelt de jonge vrouw.

“Een operatie voor een harttransplantatie is duur, maar daar stopt het niet bij. Ook na de geslaagde ingreep zijn er kosten. Scout is immers afhankelijk van medicatie tegen afstotingsverschijnselen”, zo motiveert Neelke haar actie.

Samen met haar mama Kaatje Quix bemant ze dezer dagen een stand in de inkomhal van Proxy Delhaize in Keerbergen. “ Dit is niet alleen een geldinzameling, het is ook een sensibiliseringsactie om mensen aan te zetten om zich te registreren voor orgaandonatie”, vertelt dochter Van Mierlo nog.

Mensen schrokken

“Op elk kaartje dat we verkopen, staat hoe je je kunt registreren als donor. Ook wie de kaart uiteindelijk in de bus krijgt, weet dan hoe hij of zij zich moet registreren. Toegegeven: het eerste jaar dat we dit deden, schrokken mensen van die boodschap. Intussen gebeurt dat veel minder. Door het toedoen van verschillende media is orgaandonatie veel bespreekbaarder geworden.”

Af en toe lopen moeder en dochter nog mensen tegen het lijf die orgaandonatie niet kennen. “Enkele wilden zich bij ons registreren, maar dat kan natuurlijk niet. Daarvoor moet je naar het gemeentehuis.”

Op vraag van de mama van Scout zet Neelke zich niet alleen meer in voor de jongen die intussen 7 jaar werd. “Zo kwamen we terecht bij vzw Bas. Die is ontstaan nadat een twaalfjarig kindje was gestorven na een harttransplantatie. Het lichaam stootte het hart af. De vzw zet zich in voor families die geconfronteerd worden transplantatie.” De centen die Neelke inzamelt voor de vzw, gaan meestal naar UZ Leuven.”

Dit weekend staan Neelke en haar mama met een verkoopstand in de Delhaizevestigingen in Kampenhout en Melsbroek (Steenokkerzeel), een week later in Beerzel (Putte). Ook op de Kerstmarkt in Kampenhout, op 18 december, zet de jonge vrouw zich in.

16.000 euro

“Deze periode van het jaar worden wel meerdere acties. Wij doen het ook in december, aangezien Scout vier jaar geleden in deze periode van het jaar ziek was. De verkoop loopt vlot. Het eerste jaar was wel het beste, aangezien toen de focus lag op Scout. In totaal hebben we in bijna vier jaar tijd zo’n 16.000 euro ingezameld.”

Eén en ander betekent dat Neelkes vrije tijd in december verdwijnt als sneeuw voor de zon. “We stoppen ermee bij het begin van de kerstvakantie”, zegt ze. “Dan maken we ook het slotbedrag kenbaar.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio