Schuldig aan doodslag: openbaar ministerie vraagt 25 jaar opsluiting voor Andy Olymph

Schuldig aan doodslag: openbaar ministerie vraagt 25 jaar opsluiting voor Andy Olymph

Andy Olymph. Foto: Tom Palmaers

Hasselt -

De openbare aanklager, Björn Backx, heeft donderdag in het Tongerse hof van assisen 25 jaar opsluiting gevraagd voor de 44-jarige Andy Olymph, die woensdag schuldig werd verklaard aan doodslag op zijn 27-jarige vriendin Naftaly Gorré. Hij stak haar op 28 december 2015 met een koksmes van 24 centimeter lang dood in hun appartement aan het Helbeekplein in Hasselt. In enkele minuten bloedde Naftaly leeg. De openbare aanklager zag geen enkele verzachtende omstandigheid bij Andy Olymph of de wijze waarop de feiten gepleegd zijn.

Na het doden van zijn vriendin sloeg Andy Olymph een eerste keer op de vlucht door van het balkon van de derde verdieping te springen. Hij vluchtte naar het Nederlandse Veenendaal waar hij zich schuilhield in het appartement van een neefje en nichtje. Toen de politie daar op 30 december 2015 binnenviel, sprong hij van de vijfde verdieping. Hij raakte zwaargewond. Sindsdien zit de man in een rolstoel. Het openbare ministerie liet het aan de jury over of zij zijn op de zitting getoonde spijt als oprecht beschouwen en dat als potentieel verzachtende omstandigheid in acht nemen bij de bepaling van de strafmaat.

Björn Backx zag zelf geen verzachtende omstandigheid. Voor doodslag kan een straf uitgesproken worden tussen de 20 en 30 jaar opsluiting. Als verzachtende omstandigheden in rekening worden gebracht, kan die straf lager zijn dan 20 jaar met een minimumbestraffing van drie jaar. “Hij heeft een 27-jarige vrouw van het leven beroofd. De gruwel van de feiten is hier al uitgebreid geschetst. Zij is meedogenloos afgeslacht. Ik kan er moeilijk bij hoe men een mes van zo’n lengte in een mens kan steken en niet 1 keer, maar meerdere keren. Hij is zichzelf niet gaan aangeven. Het is hem zelfs voorgesteld door zijn neefje en nichtje. Neen, hij bleef rondlopen met een mes,” zei Backx.

In de houding van het slachtoffer zag het openbare ministerie geen verzachtende omstandigheid. “Naftaly was een vrolijke, sterke vrouw. Ze was bijzonder gesteld op haar 2 kinderen en een liefhebster van rapmuziek. Ze was veranderd sinds ze iets met Andy begon. Nergens is gebleken dat ze met andere mannen omging. Hij werd gedreven door achterdocht en controledrang. Hij heeft een gelukkige jeugd gehad. Met zijn leeftijd moet hij het verschil tussen goed en kwaad kennen. Zijn persoonlijkheid werd gekenmerkt door narcisme en anti-sociale aspecten met een tendens tot leugenachtigheid. In België heeft hij weliswaar nog een blanco strafblad, maar hij woonde hier maar sinds mei 2015. In Nederland kreeg hij 7 en 10 maanden cel omdat hij als smokkelaar bolletjes coke had geslikt,” aldus Björn Backx.

Hij was van oordeel dat Andy Olymph niet de maximumstraf van 30 jaar moet krijgen. Na de openbare aanklager kreeg de verdediging met Jan Swennen het woord.

Schuldig aan doodslag: openbaar ministerie vraagt 25 jaar opsluiting voor Andy Olymph
Slachtoffer Naftaly Gorré. Foto: hbvl
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees