Brandweer neemt op wel heel speciale manier afscheid van hun commandant en zijn vooral zijn kleinkinderen blij mee

Wie met pensioen gaat bij het Aalterse brandweerkorps wordt getrakteerd op een flinke laag schuim in zijn tuin. Foto: mye

Aalter -

Het Aalterse brandweerkorps heeft na 38 jaar afscheid genomen van majoor Marc Verkest die op 65-jarige leeftijd met pensioen gaat. Dit zijn bijna vier decennia vol met bewogen verhalen.

Met een flinke laag blusschuim op zijn gazon zwaaiden de Aalterse pompiers hun commandant afgelopen weekend uit. “Het schuim was één meter hoog, mijn kleinkinderen hebben er nog in gespeeld”, lacht Marc.

Hoe is hij eigenlijk in de brandweer gerold? “Mijn vader was bij de brandweer in Wingene en telkens als hij op een interventie moest, sprong ik op mijn fietsje en reed hem achterna. Zolang ik weet, heb ik brandweerman willen worden om mensen te kunnen redden”, vertelt Verkest.

In 1980 is het dan zover en begint Marc aan een brandweercarrière die 38 jaar zal duren en waarin hij veel gezien heeft. “En met sommige zaken heb ik het nog altijd moeilijk. Zo hoor ik soms nog de mensen roepen die gekneld zaten bij de treinramp in Aalter in 1982. ‘Help mij, haast u’, klonk het, terwijl we op dat moment de middelen niet hadden om die treinen uit elkaar te halen.”

“Ook branden of ongevallen waar kinderen bij betrokken waren, staan nog in mijn geheugen gegrift en het verbetert er niet op met ouder te worden, zeker als je zelf een kind en kleinkinderen krijgt. Belangrijk is dat je na een zware interventie je hart kan luchten bij je collega's.”

Langs de andere kant is er ook de grote dankbaarheid van de geholpen mensen.

“Zo herinner ik mij een man die was gevallen op de brug in Bellem en hij had niks meer van hartritme. Toch zijn we blijven reanimeren en die man heeft nog vijftien jaar geleefd en ik zag hem nog regelmatig langs fietsen en daar doe je het voor”, zegt Marc.

Beter materiaal

Het brandweerkorps is veel veranderd op die 38 jaar. “Door de brandweerhervorming is het moeilijk geworden om nog aan vrijwilligers te geraken terwijl ik vroeger met een wachtlijst moest werken. Het is nu ook zonaal en niet gemeentelijk meer waarbij iedereen vanonder dezelfde kerktoren komt. Daarnaast is het materiaal waarmee we werken veel verbeterd en zijn ook de opleidingen van hogere kwaliteit. Brandweerlieden kunnen nu een brand veel beter lezen en gaan veel gerichter te werk. Vroeger was er vaak veel meer water- dan brandschade”, zegt Verkest.

Wat brengt de toekomst? “Geen zwart gat, want ik heb mijn tijd gehad, het is nu aan de jonge garde. En ik heb thuis iets goed te maken. Mijn vrouw en ik heb namelijk veel moeten laten omdat we bijvoorbeeld iets gepland hadden, maar ik een interventie had.”

“Dat is tientallen keren gebeurd. Nu ga ik tijd maken om me met de dochter en de kleinkinderen bezig te houden en wat te reizen. Maar ik neem geen definitief afscheid van het korps, want ik sluit me aan bij de veteranen en ik zal af en toe nog wel eens binnenspringen in de kazerne”, belooft Marc.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees