Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets: “Totaal niet verwacht, ik heb niet eens een hemd aan”

Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets: “Totaal niet verwacht, ik heb niet eens een hemd aan”

Foto: BELGA

Victor Campenaerts heeft woensdagavond de 27e editie van de Kristallen Fiets gewonnen. De renner van Lotto Soudal verzamelde 480 punten, 52 punten meer dan de tweede in de stand Yves Lampaert. Greg Van Avermaet eindigde als derde met 382 punten. Wout van Aert werd vierde met 316 punten, Thomas De Gendt vervolledigde de top vijf met 270 stemmen achter zijn naam. Campenaerts ontving de trofee uit handen van sir Bradley Wiggins.

De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt door een kennersjury van journalisten (schrijvende pers, audiovisuele en nieuwe media), de verschillende ex-laureaten (onder wie Andrei Tchmil, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Philippe Gilbert, Tom Boonen, Sven Nys en Greg Van Avermaet), een delegatie van de Belgische Wielrijdersbond (KBWB), de verschillende bondscoaches en ruim 40 wielercoryfeeën en oude gloriën. Daarbij onder meer Eddy Merckx, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Etienne De Wilde, Roland Liboton, Patrick Sercu, Freddy Maertens, Eric Vanderaerden, Johan De Muynck en Lucien Van Impe.

Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets: “Totaal niet verwacht, ik heb niet eens een hemd aan”
Campenaerts ontving de trofee uit handen van sir Bradley Wiggins Foto: BELGA

Victor Campenaerts is dus de verrassende winnaar, al houdt hij uiteindelijk wel nog 52 punten over op de tweede in de stand. Het is een trofee die hij voor de eerste keer op zijn palmares brengt. Enkele weken terug moest hij nog vrede nemen met een tweede plaats in de verkiezing van de Flandrien, van krant Het Nieuwsblad, waarin Yves Lampaert de laureaat was en Van Avermaet ook derde werd.

Campenaerts zette dit seizoen zijn progressie als tijdrijder voort. Hij verlengde in Glasgow zijn Europese titel, met 63 honderdsten van een seconde voorsprong op Jonathan Castroviejo, kroonde zich voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen tijdrijden bij de elite en veroverde op het WK in Innsbruck brons na Rohan Dennis en Tom Dumoulin.

“Totaal niet verwacht”

“Ongelooflijk dat ik hier deze trofee pak”, reageerde de Antwerpenaar. “Ik heb niet eens een hemd aan. En dat ‘Wiggo’ die trofee overhandigt, geweldig. Dat maakt het nog grootser.”

Campenaerts had niet verwacht dat hij de overwinning zou grijpen. “België is toch een land waar eendagskoersen, de klassiekers, enorm populair zijn. Dus vermoedde ik dat Yves Lampaert met de trofee aan de haal zou gaan. Ik kwam zonder verwachtingen naar hier, draag een pak van twee jaar geleden en heb niet eens een hemd aan. Nu goed, zo’n colltrui is ook wel de mode, dus het kan zeker geen kwaad. Als ik de erelijst zie van de Kristallen Fiets, kan ik alleen maar enorm trots zijn. Ik sta tussen hele grote namen. Misschien heb ik wel een beetje geluk ook, omdat dit een jaar is waarin er geen grote uitschieters zijn in de klassiekers of andere wedstrijden, maar ik breng het wel voor elkaar, voor Yves en Greg Van Avermaet.”

Wiggins is de huidige houder van het werelduurrecord, won ook de Tour, behaalde olympische medailles en kroonde zich ook tot wereldkampioen tijdrijden. “Ik heb niet echt veel idolen in de sport. Eerder deze week spraken we er nog over in een interview. Ik noemde Frederik De Deburghgraeve en dan in het wielrennen dacht ik meteen aan Wiggo. Dat net hij deze trofee aan mij overhandigt. Dat kan tellen. Ik had hem graag ontmoet nadat ik het werelduurrecord zou breken, maar nu maak ik die droom vandaag al waar. Dat werelduurrecord blijft mijn grote doel. Het maakt me trots dat Wiggins in mij gelooft, dat hij denkt dat ik het zal breken. Hij moet dat ook wel zeggen hier, voor een Belgisch publiek, maar goed: het is fijn om horen.”

LEES OOK. Werelduurrecordhouder Wiggins gelooft in kansen van Campenaerts: “Hij kan 55 kilometer halen”

Als vijfvoudig winnaar van de Kristallen Fiets is Johan Museeuw recordhouder (1993, 1995, 1996, 1997 en 2002). Philippe Gilbert (2008, 2009, 2010, 2011), Tom Boonen (2004, 2005, 2006, 2012) en Greg Van Avermaet (2014, 2015, 2016, 2017) hebben elk vier trofeeën in hun kast.

Baanwielrenster wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen won Nicky Degrendele. De baanwielrenster scoorde 648 punten, 36 meer dan Sanne Cant die net zoals vorig jaar vrede moet nemen met een tweede plaats. Jolien D’hoore werd derde met 574 punten. Githa Michiels totaliseerde 278 punten, Shari Bossuyt vervolledigde de top vijf met 198 punten.

Sinds 2016 is er ook een Kristallen Fiets voor vrouwen, waarvan D’hoore de eerste laureate werd. Ook vorig jaar mocht ze met de trofee naar huis. Dat is dit jaar niet het geval, de eer is weggelegd voor de 22-jarige Nicky Degrendele. Die schreef in Apeldoorn geschiedenis door als eerste Belgische wereldkampioene in het keirin te worden. Bij de U23 veroverde ze Europees goud in het keirin en op het EK elite in Glasgow veroverde ze zilver in de discipline. Voorts won ze nog verschillende toernooien in het keirin in Japan, bakermat van de discipline.

Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets: “Totaal niet verwacht, ik heb niet eens een hemd aan”
Remco Evenepoel mocht nog eens juichen Foto: BELGA

Remco Evenepoel wint (uiteraard) bij de jongeren

Ook bij de jeugdrenners was er geen verrassing. Tweevoudig wereldkampioen bij de junioren Remco Evenepoel kroonde zich tot winnaar, met bijna het dubbele van de punten op de tweede in de uitslag, Bjorg Lambrecht, die naar zilver reed op het jongste WK in Innsbruck bij de beloften en zijn eerste profzege boekte in de derde rit van de Tour des Fjords. Lambrecht won zowel in 2016, als 2017 bij de jeugd de Kristallen Fiets.

Victor Campenaerts wint Kristallen Fiets: “Totaal niet verwacht, ik heb niet eens een hemd aan”
Patrick Lefevere met zijn voormalige poulain Tom Boonen Foto: BELGA

Patrick Lefevere opnieuw aan het feest

De prijs van beste ploegleider/manager/coach van het jaar ging naar Patrick Lefevere, die met zijn Quick-Step Floors 73 zeges boekte het voorbije seizoen. Het is voor de West-Vlaming al zijn zesde Kristallen Fiets in zijn carrière, al moest hij de eerste trofee wel delen met Johan Bruyneel in 2000. Hij haalde het deze keer voor zijn eigen ploegleider Tom Steels en Kevin De Weert.

Beloning voor het werk van Tim Declercq

De helper van het jaar, of de Kristallen Zweetdruppel, verkozen door het publiek via de website van Het Laatste Nieuws, ging andermaal naar iemand van Quick Step Floors: Tim Declercq, vorig jaar tweede, haalde het met 44 procent van de stemmen, voor ploegmaat Iljo Keisse (30 %) en Xandro Meurisse (9 %) van Wanty-Groupe Gobert. Vorig jaar sleepte Julien Vermote, toen ook bij de ploeg van Lefevere, de trofee in de wacht. .

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.