Bommelder ontmaskerd na één telefoontje: “Heb je mijn dreigbrief gelezen?”

Uitbaters Resul Celikdemir en Agit Aydin vonden een dreigbrief. Foto: theo derkinderen

Lier -

Een 65-jarige man uit Lier riskeert een jaar celstraf en 1.200 euro boete voor een valse bommelding bij zijn overbuur, de uitbater van een Turkse supermarkt Mondial. “Ik voelde mij door hen beledigd en bedot en wou hen laten schrikken”, bekende hij aan de rechter.

“Ik heb de fout van mijn leven gemaakt. Ik voelde mij door de uitbaters beledigd en in het ootje genomen en wou hen alleen doen schrikken. Heb niet ingeschat dat de gevolgen van deze grap zo groot zouden zijn”, zei beklaagde Constant J., die zijn spijt betoonde aan rechter Vanhoonacker.

De Turkse supermarkt Mondial werd op vrijdagnamiddag 16 januari van dit jaar in allerijl ontruimd, nadat uitbaters Resul Celikdemir en Agit Aydin naast de sigarettenautomaat een dreigbrief hadden gevonden. In de omslag zat een brief die met de hand was geschreven. Er stond in te lezen dat de uitbater tegen acht uur ’s avonds 200.000 euro in een plastic zak moesten steken en die aan de overkant van de supermarkt tegen een gevel moesten leggen. Deden ze dat niet, dan zou er een bom ontploffen in de winkel en in zijn woning”, zei openbare aanklager Nele Van Looy.

De uitbaters sloegen alarm toen in de namiddag, omstreeks vier uur, de briefschrijver belde met de vraag ‘of hij de brief had gevonden en goed had gelezen’. Toen de uitbater zei dat hij die nog niet had geopend, zei de melder dat hij dat dan ook maar best kon doen.

De politie werd ingelicht en die nam geen enkel risico. De supermarkt werd ontruimd en een veiligheidsperimeter werd ingesteld. Een explosievenhond van de federale politie werd ter plaatse gebracht om de supermarkt te doorzoeken. Er werd zelfs even aan een noodplan gedacht om de onmiddellijke omgeving te ontruimen, maar dat bleek niet nodig toen speurders de bommelder snel te pakken kregen. De politie kon het nummer waarmee naar de uitbater was gebeld, snel achterhalen.

Het ging om J., die aan de overkant van de supermarkt woont en er zelfs vaste klant is.

Stommiteit van zijn leven

“Mijn cliënt heeft de stommiteit van zijn leven begaan. Pas toen er een overmacht aan hulpdiensten ter plaatse kwam, besefte hij dat hij veel te ver was gegaan met zijn stuntelige wraakactie. Zelfs zijn echtgenote wist van de bombrief niets af. Mijn cliënt wil de schade vergoeden, ook al hebben deze mensen het niet breed. Ik vraag voor hem een opschorting of een straf met uitstel”, zei meester Joël Sel, die J. verdedigde.

De uitbaters vroegen een materiële en morele schade van rond de 3.500 euro.“De zaak bleef uren gesloten en er was ook de dagen nadien een terugval van inkomsten”, zei de advocaat.De openbaar aanklager kon zich vinden in ene straf van een jaar deels met uitstel. Vonnis op 2 januari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees