World Tour pakt in de koers uit met ‘Champions League’ van eendagskoersen

World Tour pakt in de koers uit met ‘Champions League’ van eendagskoersen

Foto: BELGA

Vanaf 2020 wordt de huidige WorldTour-kalender opgedeeld in drie divisies: de drie grote ronden (Giro, Tour, Vuelta), de Classic Series, een ‘Champions League’ van 20 eendagskoersen, en de overige WorldTour-wedstrijden.

Die beslissing viel gisteren op het congres over de hervorming van de World Tour voor de mannen. Dat vond plaats in Montreux, een dag na het hervormingscongres voor de vrouwen.

Welke eendagswedstrijden tot die Classic Series zullen behoren – opgedeeld in een voorjaars- en najaarsgedeelte – is nog onduidelijk. In 2019 vinden er 21 WorldTour-eendagskoersen plaats, maar dat betekent niet dat er maar eentje die status zal verliezen tegen de hervorming in 2020. Mogelijk komen er enkele eendagskoersen bij in nieuw aan te boren regio’s zoals Zuid-Amerika en Azië. In 2019 telt Vlaanderen met de Omloop Het Nieuwsblad, Driedaagse De Panne, E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen zes eendagswedstrijden van WorldTour-niveau. Dat aantal behouden in 2020 lijkt erg moeilijk te worden.

Wel al duidelijk is de aanpak van de wildcards. Vandaag hebben alle achttien WorldTour-ploegen startplicht in de WorldTour-koersen, maar mag de organisator daarnaast zelf kiezen welke vier of vijf pro-continentale ploegen hij daarbovenop uitnodigt. Daar komt nu verandering in. Naast de achttien WorldTour-ploegen krijgen respectievelijk de top twee en de top drie van het ploegenklassement van de pro-continentale ploegen automatisch startrecht in de drie grote ronden en de 20 Classic Series. De overige plaatsen mag de organisatie wel nog zelf uitdelen.

Aantal renners

Tot slot werd ook het aantal renners per ploeg vastgelegd. Vanaf 2020 moeten WorldTour-ploegen minimaal 27 en maximaal 30 renners tellen, pro-continentale ploegen minimaal 20 en maximaal 30 renners, en continentale ploegen minimaal 10 en maximaal 16 renners.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.