The Sea Within in Vooruit. Mogen het ook tien sterren zijn?

The Sea Within in Vooruit. Mogen het ook tien sterren zijn?

Foto: Danny Willems

Gent - In Vooruit speelt het gezelschap VOETVOLK van choreografe-danseres Lisbeth Gruwez vanavond voor de derde keer de voorstelling The Sea Within. Theaterrecensente Magali Degrande gaf de voorstelling deze zomer, toen The Sea Within op het theaterfestival Theater Aan Zee liep, vijf sterren. Waarop wijzelf, en blijkbaar tal van andere mensen, massaal tickets voor de twee voorstellingen in Gent bestelden. Zodat er ook een derde voorstelling kwam. "The Sea Within is nu al de dansvoorstelling van het jaar" noteerde Magali Degrande toen.

Of dat klopt, daarover kunnen wij persoonlijk niet oordelen. Maar haar beoordeling zorgde er wel voor dat wijzelf woensdagavond, op zeer rijpe leeftijd, voor het eerst in een dansvoorstelling zaten. Nauwelijks referentiepunten om te vergelijken met andere voorstellingen dus. Maar we gingen wel buiten met een immens grote bewondering voor de tien dansers en voor Lisbeth Gruwez, de choreografe die de voorstelling maakte, en, voor het eerst naar verluidt, zelf niet meespeelde.

Welk verhaal Lisbeth Gruwez wil vertellen door tien jonge vrouwen, gekleed in kleurrijke t-shirts en dito broekjes, het podium op te laten sluipen en het hen eerst te laten verkennen om het uiteindelijk tot het hunne te maken, weten we niet. En we gaan ook niet de moeite doen om dat in welke interviews of archieven dan ook te gaan achterhalen. Op dat vlak sluiten we ons aan bij Sarah Vandeursen, televisiemaakster en ook bekend van Kenji Minogue, die uitgerekend woensdagavond in De Afspraak over het werk van filmmaker en kunstenaar David Lynch zei: "Ik kan niet uitleggen waarom ik het goed vind. Ik vind het zeer aangenaam om niet te kunnen vatten wat hij aan het doen is. Ik vind zijn werk heel mooi door de beeldtaal en de sfeer die hij neerzet. Ik kan dat mooi vinden zonder het verhaal te kunnen bevatten."

Maar onderweg naar huis _ we hadden ons ondertussen de plaat met de muziek van de voorstelling gekocht _ ontrolde zich toch spontaan een verhaal zoals wij het zelf invulden. Voor ons waren de tien dansers, hoe heterogeen ook, op een bepaalde manier met elkaar verbonden, en kwamen ze na een odyssee terecht op een plek. Een plek die ze aanvankelijk (bijna) tergend traag verkenden, om die plek daarna samen en afzonderlijk, elk op hun manier tot de hunne te maken. Elkaar helpend, maar af en toe elkaar afstotend, met tussenin momenten van verstlling, om even een beeldengroep te vormen. Om de plek uiteindelijk in een triomfantelijke pirouettendans echt te veroveren.

The Sea Within is van een ongelooflijk strakke en beweeglijke schoonheid tegelijk. Die vijf sterren van Magali Degrande waren niets overdreven. Wij doen er nog vijf bij. 

De voorstelling van donderdag 6 december is uitverkocht.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio