Veldrijden bij vrouwen in opmars: Loenhout pakt uit met primeur, Sven Nys organiseert allereerste ‘Girls Day’

Veldrijden bij vrouwen in opmars: Loenhout pakt uit met primeur, Sven Nys organiseert allereerste ‘Girls Day’

Foto: Photo News

Bij de mannen valt er een terugval van de populariteit in het veldrijden te noteren maar de cross bij de vrouwen lijkt daarentegen bezig aan een opmars: spannender en internationaler dan ooit. Daarom pakt de Azencross in Loenhout dit jaar uit met een primeur. Sven Nys organiseert in Baal dan weer een allereerste ‘Girls Day’.

Op en rond de sportvelden aan de Brechtseweg in Loenhout werd in 1998 de allereerste veldrit voor vrouwen elites georganiseerd. De twintigste verjaardag van deze historische dag wordt op 28 december aanstaande op de Azencross gevierd in het bijzijn van ex-winnaressen Hanka Kupfernagel en Daphny Van den Brand, die onder hun beiden tien van de eerste elf edities verdeelden.

Allereerste veldrit voor vrouwen junioren

Om deze verjaardag kracht bij te zetten hebben de organisatoren in samenspraak met de Belgische Wielrijdersbond beslist om de allereerste vrouwenjunioren veldrit te organiseren. Normaal rijden die juniores dames samen met de dames elites, maar nu krijgen deze jonge vrouwen voor het eerst een aparte wedstrijd. De meisjesnieuwelingen, die normaal altijd samen met de jongensnieuwelingen starten, zullen ook in deze nieuwe categorie kunnen starten. De start wordt gegeven om 10u.

#Helen100

Het initiatief voor deze wedstrijd komt van Helen Wyman en Sven Nys. De Britse, al jarenlang een vaste waarde in de wereldtop van het vrouwenveldrijden, zette begin dit jaar in Engeland #Helen100 op poten. Met dit project zamelt ze geld in om jonge wielrensters naar de cross te lokken en hen financieel te steunen.

Girls Day

Ook Sven Nys wil met zijn recent gelanceerde Sven Nys Academy het vrouwenveldrijden promoten. Op 10 juni organiseert de academie een allereerste ‘Girls Day’ voor meisjes van 7 tot 14 jaar.

Ook de UCI wil het vrouwenveldrijden nadrukkelijker op de kaart zetten. In 2020 zal in Zwitserland voor het eerst een WK voor vrouwenjunioren georganiseerd worden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.