GEZOCHT: honderd lantaarndragers om Vredeslicht te verspreiden door Ieperse binnenstad

GEZOCHT: honderd lantaarndragers om Vredeslicht te verspreiden door Ieperse binnenstad

Het is de bedoeling dat het Vredeslicht zoveel mogelijk verspreid wordt over grenzen, leeftijden en religies heen. Foto: Christian Reding - Verein Friedenslicht Schweiz

Brugge / Kortrijk / Ieper -

Duitse jongeren brengen 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog voor het eerst het Vredeslicht uit Bethlehem naar de stad Ieper, die 100 vrijwilligers zoekt voor een lantaarntocht door de binnenstad.

Het Vredeslicht, dat sinds 1986 vanuit Bethlehem via Israël wordt overgevlogen naar Europa, komt voor het eerst naar Ieper, een stad die zich na zijn oorlogsverleden profileert als vredesstad. Ieper wordt naast gemeenten als Brugge, Kortrijk en Koksijde een van de West-Vlaamse verdeelpunten, van waaruit het licht verder verspreid wordt onder streekbewoners.

“Het is de bedoeling dat het Vredeslicht zo veel mogelijk verspreid wordt over grenzen, leeftijden en religies heen”, vertelt medewerker Jan Bethune.

Het Vredeslicht wordt symbolisch naar Ieper gebracht door Duitse jongeren uit de Ieperse zusterstad Siegen. Ze overhandigen het licht op 21 december om 17 uur aan het Ieperse stadsbestuur ter hoogte van de Rijselpoort. “Daar wordt het licht voor een eerste keer gedeeld”, aldus Ieperse vredesambtenaar Filip Deheegher. “De stad voorziet in 100 lantaarns om het licht naar de binnenstad te brengen. We zoeken 100 inwoners, jong en oud, om deze lantaarns te dragen. Uiteraard is iedereen welkom om met fakkels, kaarsen en lantaarns tegen 17 uur naar de Rijselpoort te komen om het Vredeslicht met elkaar te delen en daarna te voet naar de binnenstad te brengen. Na de lantaarntocht wordt op de binnenkoer van de Lakenhalle een korte Vredeswake georganiseerd en kan iedereen hun vredesboodschap neerschrijven in het Vredesregister, dat de stad op 21 december opent. Ik vind het heel mooi dat het Vredeslicht uit Duitsland komt, 100 jaar na einde van WOI. Het licht brengt mensen samen in deze donkere periode van het jaar.”

Meer gemeenten

Vorig jaar kwam het Vredeslicht voor het eerst naar onze provincie in Brugge en Zedelgem. Ondertussen nemen alsmaar meer West-Vlaamse gemeenten deel aan de verspreiding ervan.

Inschrijven kan via vrede@ieper.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio