Hadden ze die kleine boete maar betaald: nalatige druggebruikers riskeren gevangenisstraf

Hadden ze die kleine boete maar betaald: nalatige druggebruikers riskeren gevangenisstraf

Foto: Belga

Blankenberge / Oostende -

Het parket hield donderdagmorgen in de correctionele rechtbank een themazitting rond drugs op festivals. Er moesten zich 26 beklaagden verantwoorden omdat ze drugs bijhadden op een festival. Het ging om twee Oostendse en een Blankenbergs event.

De themazitting rond drugs op festivals keert jaarlijks terug in de correctionele rechtbank van Brugge. Ook donderdag kwam er een juridische terugblik op de festivalzomer in de streek. Er verschenen 26 druggebruikers die op een festival betrapt werden. Het ging om bezoekers van Ostend Beach en Retro Beach in Oostende en Beachland in Blankenberge. “Wij lachen daar niet mee, hoor. Drugs horen niet op een festival”, klonk het.

Alle beklaagden hadden nochtans kunnen vermijden dat ze voor de rechtbank moesten verschijnen. Aan de ingang van de festivals konden de drugs namelijk zonder enig gevolg in een ton gedeponeerd worden voor de politie. Wie toch betrapt werd, kreeg zelfs nog een minnelijke schikking tussen de 100 en 175 euro - afhankelijk van de hoeveelheid - aangeboden. De betrapten die niet betaalden, kregen wel een dagvaarding in de bus. En dat bleek zuur, want zij riskeren nu een gevangenisstraf van minstens drie maanden en een geldboete van 8.000 euro.

Verpleegkunde

De meeste beklaagden kwamen zichzelf vertegenwoordigen. Zij hadden allemaal hun uitleg klaar. De meesten van hen verklaarden dat ze het overschrijvingsformulier kwijt speelden. “Ik wou dat zeker betalen”, zei een van hen. “Maar ik had dat overschrijvingsformulier in mijn zomershort gestoken. Na een weekendje feesten was dat niet meer leesbaar. En dus kon ik het niet meer betalen.”

Ze werden allemaal vervolgd voor het bezit van drugs, niet voor verkoop. De meeste hadden maar een kleine hoeveelheid cannabis, speed of poppers bij zich. Een iemand droeg zeven joints op zak. Het ging om een student verpleegkunde. “Jij studeert verpleegkunde?”, vroeg de rechter verbaasd. “Je wil dus patiënten genezen, maar tegelijkertijd help je ze kapot? Ik zou niet door u verpleegd willen worden, hoor.” De jongeman begreep die uitspraak en gaf aan dat hij professionele hulp krijgt.

Werkstraf

De procureur vorderde telkens een gevangenisstraf van drie of vier maanden en een boete van 8.000 euro. Al waren er heel wat die zich ook bereid toonden om een werkstraf uit te voeren en zo hun blanco strafregister te bewaren. “Maar hopelijk niet te lang”, zei een werkloze jongeman daar over. “Ik mag namelijk niet zo lang recht staan.”

Ze krijgen allemaal hun straf op 10 januari te horen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees