Marslander Insight stuurt adembenemende kiekjes naar de aarde

De NASA-marslander Insight heeft nieuwe beelden vanop het oppervlak van de Rode Planeet naar de Aarde gestuurd. Het zijn ongezien knappe beelden. De eerste reeks foto’s die Insight stuurde, waren wat geplaagd door stof en ander cameraproblemen.

“We zijn op Mars”, ‘tweette’ de robotische Marssonde, gevolgd door een aantal ongeziene beelden. De eerste foto’s die het apparaat terugstuurde waren een beetje wazig. “Het kapje is nog niet helemaal van mijn lens, maar ik moest jullie gewoon een eerste blik op mijn nieuwe thuis geven”, klonk het toen op Twitter.

Het echte werk, een bodemonderzoek van de Rode Planeet, moet nog beginnen. Op de foto’s zijn de plaatjes te zien waar de leer dan twee miljoen namen van aardbewoners op gegraveerd staan.

De InSight werd op 5 mei van dit jaar gelanceerd. Een kleine zeven maanden en 485 miljoen kilometer later kwam de Marslander maandagavond rond 20.54 uur aan op de rode planeet. Het was een spannende landing: het ruimtetuig kwam met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de atmosfeer van Mars binnen. In minder dan 7 minuten tijd moest het toestel die duizelingwekkende snelheid kunnen afremmen

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S