Pannenkoeken van Brieltuin brengen €1750 op voor nierpatiëntjes

Pannenkoeken van Brieltuin brengen €1750 op voor nierpatiëntjes

Foto: Daisy Vandamme

Deinze - Buitenschoolse opvang De Brieltuin organiseerde in oktober een pannenkoekenbak, deze keer ten voordele van de Oudervereniging nierpatiëntjes (OVNP), mee gecoördineerd vanuit het UZ Gent. De pannenkoekenbak bracht 1.750 euro op. Schepen Trees Van Hove en burgemeester Jan Vermeulen overhandigden de cheque woensdagnamiddag, samen met de kinderen en medewerkers van De Brieltuin, aan OVNP.

Oudervereniging voor Nierpatiëntjes

De Oudervereniging voor Nierpatiëntjes (OVNP) heeft een hele reeks doelstellingen: het verstrekken van informatie aan ouders van nierpatiëntjes, de contacten tussen ouders, artsen en verpleging bevorderen, een jaarlijkse vakantiereis organiseren voor getransplanteerde en dialysekinderen, samenwerken met de Universitaire Ziekenhuizen in Antwerpen, Gent en  Leuven en het wetenschappelijk onderzoek steunen, zorgen voor spel- en onderwijsmateriaal tijdens hemodialyse, tussenkomen bij sommige niet-terugbetaalde geneesmiddelen, aanbieden van psychosociale ondersteuning, verbeteren van de wetgeving,...

Sunny Eloot, de mama van Tuva en Geir: “Vanuit het Universitair Ziekenhuis Gent coördineer ik, samen met collega-professoren van de nefrologie en pediatrische nefrologie, een multicentrisch wetenschappelijk project UToPaed in Gent, Antwerpen, Leuven, Luik, Brussel en Londen. Dit project heeft tot doel de behandeling van kinderen met nierfalen te personaliseren en optimaliseren, zodat hun levensverwachting maar ook hun levenskwaliteit aanzienlijk toeneemt. Voor het welslagen van ons project verzamelen wij gedurende 4 jaar klinische data van een 100-tal patiëntjes alsook vragenlijsten die door de patiëntjes en hun ouders worden ingevuld. Omdat het binnen de uitvoering van dit project heel belangrijk is ook de stem van de ouders te horen, plegen wij regelmatig overleg met leden van de OVNP. Naast de vooropgestelde wetenschappelijke resultaten, leert UToPaed ons ook over de dagelijkse problemen waar kinderen met nierfalen en hun directe omgeving mee kampen. Samen met de OVNP zetten we dan ook onze schouders onder kleinere projecten die deze problemen willen verminderen.”

Eén van deze problemen houdt in dat kinderen met nierfalen, in België zijn dat ongeveer 500 kinderen, een strikt dieet moeten volgen om de progressie van hun ziekte in te tomen. Bepaalde voedingsstoffen moeten vermeden worden om de opstapeling van gifstoffen te beperken in hun lichaam. Andere voedingsstoffen zijn dan weer heel belangrijk om ondervoeding te voorkomen en de groei toe te laten en te bevorderen. Hierbij moeten zij dan ook vaak terugvallen op weinig lekkere aangepaste voedingsproducten. Huidige sponsoracties voor de OVNP hebben o.a. tot doel een receptenboek te verdelen onder deze kinderen met kindvriendelijke én lekkere gerechten, die rekening houden met hun nierziekte. ‘Lekker eten en gezellig samen zijn’, zoals tijdens een pannenkoekenbak, vormen een belangrijk deel in het leven van deze kinderen en dit receptenboek zou toelaten dat deze kinderen met nierfalen dit ook kunnen beleven met hun leeftijdsgenoten.

Meer over OVNP: www.ovnp.be

Meer over UToPaed: www.uzgent.be/UToPaed

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio