Slecht nieuws voor fileratten: hier wordt het moeilijker om de file te omzeilen

Slecht nieuws voor fileratten: hier wordt het moeilijker om de file te omzeilen

Het verkeerslicht aan de rotonde bewees in het verleden al zijn nut. Foto: rdb

Asse / Zellik -

De proefopstelling met verkeerslichten aan de rotonde van de Pontbeek wordt definitief ingevoerd. Eind december komen er vaste verkeerslichten waardoor chauffeurs de file op de binnenring niet langer snel via afrit Zellik kunnen omzeilen.

Afrit 10 van de binnenring te Zellik wordt reeds jaren door vele bestuurders bewust gebruikt om de file op de Brusselse binnenring voor enkele honderden meters te vermijden. Ook heel wat gps-systemen als Waze duiden deze weg aan als snellere route bij file. “Dat is alvast de perceptie aangezien de chauffeur denkt dat hij blijft rijden. Maar deze beweging veroorzaakt op de gewestweg N9 veel fileleed en zorgt zelfs voor overlast in het centrum van Zellik, waar sowieso al veel verkeersdrukte is”, klinkt het bij Anton De Coster van het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV).

In 2016 werd daarom door het AWV, het gemeentebestuur van Asse en Politiezone AMOW een proefproject opgestart om na te gaan wat de invloed van een verkeerslicht ter hoogte van de splitsing Asse en Zellik aan de rotonde op het oneigenlijk gebruik van afrit 10 zou zijn. De verkeersstroom naar de rotonde kreeg nu immers afwisselend een oranje knipperlicht en een rood licht, waardoor chauffeurs die de file wilden omzeilen nu afgeremd worden. Uit de resultaten bleek dat er heel wat minder verkeer gebruikmaakte van de af- en oprit om de file te omzeilen en dat de doorstroming op de Pontbeeklaan vlotter verliep.

Definitief

De proefopstelling werd nu positief geëvalueerd waardoor er binnenkort een definitieve opstelling komt. Die zou eind december al actief moeten zijn. De voorbereidingen hierop zullen dan ook snel van start gaan. “Het voorbereidende werk, namelijk het inslijpen van de detectielus, start woensdagavond 12 december om 21 uur en duurt tot 6 uur 's ochtends. Het AWV voorziet, onder voorbehoud van onvoorziene weersomstandigheden, een beperkte innametijd van de weg. De hinder blijft door het avond- en nachtwerk dan ook beperkt. Verkeer ter hoogte van de werfzone zal over één in plaats van drie rijstroken kunnen doorrijden. Afrit 10 van de binnenring in Zellik blijft tijdens de werken steeds open voor verkeer”, laat het AWV nog weten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees