Nieuw team moet evenement nieuw leven inblazen

Kerstmarkt 2.0 wil met recordopkomst debacle van vorige editie doen vergeten

Kerstmarkt 2.0 wil met recordopkomst debacle van vorige editie doen vergeten

De vrijwilligers van Zemst Leeft zijn helemaal klaar voor de vernieuwde kerstmarkt. Foto: pvw

Zemst -

De Zemstenaars mogen dit weekend opnieuw de wollen wanten en warme sjaals bovenhalen. Na het debacle van 2017, wordt op 8 en 9 december opnieuw een binnen- en buitenkerstmarkt georganiseerd.

Na een jaartje zonder, wordt er dit weekend opnieuw een kerstmarkt georganiseerd in Zemst. Vorig jaar liep de organisatie immers geheel in het honderd. Organisator Hans Van Gool, die de kerstmarkt al vijf jaar op eigen initiatief organiseerde, sloeg mea culpa en beloofde een team rond hem te verzamelen om de toekomst van de kerstmarkt te verzekeren. Met succes: met de toekomstige vzw Zemst Leeft werden een hele rits sponsors en maar liefst 90 standhouders gevonden.

Heel karwei

“We rekenen op een recordopkomst van zo'n 3.000 bezoekers”, zegt Van Gool. Hij wierp zich vijf jaar geleden als vrijwilliger op om de kerstmarkt verder te organiseren, toen niemand dat nog zag zitten.

“Ik deed dat bijzonder graag. Maar het is een heel karwei om dat alleen te doen. Vorig jaar liep het mis. Om tal van redenen kon ik maar een tiental standhouders op de been brengen. Ik had eerder om hulp moeten vragen, maar heb dat nagelaten. We hebben nog geprobeerd om een alternatief te vinden, maar dat is niet gelukt. Ik voel me daar nog steeds schuldig over. Zeker omdat er heel wat verenigingen zijn die op die inkomsten rekenden.”

Niet meer alleen

Al moest de kerstmarkt toen worden afgelast, Hans weigerde de handdoek te gooien. “De kerstmarkt leeft bij de bevolking. Die traditie mocht niet verloren gaan. Ik ben met het gemeentebestuur gaan samenzitten en heb hen gevraagd of zij het vertrouwen in mij wilden behouden. Dat was zo. Op één voorwaarde: ik mocht de organisatie niet langer alleen dragen.”

Uiteindelijk vond Hans hulp via sociale media. Op de Facebook-groep ‘Zemst Leeft’ boden zich enkele vrijwilligers aan om enkele culturele activiteiten te organiseren. “Het voorbije jaar zijn die plannen concreter geworden. Er staat een vzw in de pijplijn die doorheen het jaar meerdere activiteiten zal organiseren, waaronder de Kerstmarkt. We hebben een harde kern van drie organisatoren en een heel team vrijwilligers die komen helpen.”

Meer vertrouwen

De nieuwe ploeg bewijst met de organisatie van de kerstmarkt meteen zijn kracht. “Sponsors toonden meteen veel meer vertrouwen in de kerstmarkt en we konden ook heel wat meer verenigingen en standhouders overtuigen om een standje te bemannen. In totaal tekenenden 90 standhouders in. 60 standhouders nemen plaats op de buitenkerstmarkt op 8 december aan het Plein van de Verdraagzaamheid. Daar overheerst het feestgevoel met talrijke jenever- en tartiflettestandjes.”

“Ook de Kerstman komt langs, Frituur Paula brengt een optreden en de lokale dj-talenten van Bassmode draaien plaatjes. Daags nadien wordt een binnenkerstmarkt georganiseerd in het Onmoetingscentrum in Hofstade. Daar kan je terecht voor een kerstshopping langs zo'n 30 standjes met handgemaakte borduurwerken, juwelen en unieke kerstkaarten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio