Jongeman (20) die in coma raakte na studentendoop is overleden

Jongeman (20) die in coma raakte na studentendoop is overleden
/ Leuven / Edegem / Zandhoven -

De 20-jarige student die in kritieke toestand verkeerde nadat hij vissaus dronk op een uit de hand gelopen studentendoop, is overleden. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Mogelijk veroorzaakte de vissaus een te hoog zoutgehalte in hun bloed, in die mate dat de student een hartstilstand kreeg op de spoeddienst.

De 20-jarige student S.D. (foto) uit ­Edegem verkeerde in kritieke toestand na een uit de hand gelopen studentendoop. Samen met twee andere schachten moest de jongeman onder andere visolie drinken, waardoor het zoutgehalte in zijn ­lichaam totaal ontregeld raakte. Reuzegom, een beruchte Antwerpse studentenclub uit Leuven die de doop organiseerde, kwam eerder al in opspraak omdat ze in 2013 een biggetje doodschoot.

LEES OOK. Jongeman (20) in coma na drinken van vissaus bij doop beruchte studentenclub : “We zullen organisatoren ter verantwoording roepen”

De studentenvereniging in kwestie organiseerde dinsdag het eerste luik van de studentendoop in kwestie in Leuven zelf, waarna het evenement woensdag voortging in een bosrijke omgeving in Vorselaar. Er werden drie nieuwe leden of “schachten” gedoopt: een negentienjarige uit Hove, een twintigjarige uit Zandhoven en een twintigjarige uit Edegem. Ze moesten allerlei opdrachten uitvoeren, waaronder blijkbaar het drinken van een grote hoeveelheid zoute vissaus of visolie. De drie hadden ook onderkoelingsverschijnselen.

Coma

Rond 21 uur werd de jongeman uit Edegem onwel. De organisatoren van de doop beslisten om hem naar het Sint-Jozefziekenhuis in Malle te brengen, maar daar verslechterde zijn toestand dusdanig dat besloten werd hem aan het UZA in Edegem toe te vertrouwen. Daar lag hij een tijdlang in coma en is hij in de loop van vandaag overleden, heeft onze redactie uit goede bron vernomen.

LEES OOK. Vaak op het randje, maar soms er zwaar over: als studentendopen compleet uit de hand lopen

erder onderzoek zal moeten uitwijzen of het innemen van de vissaus tot de gezondheidsproblemen heeft geleid. Een wetsdokter zal de verwondingen van de studenten onderzoeken. Mogelijk veroorzaakte de vissaus een te hoog zoutgehalte in hun bloed, in die mate dat de student uit Edegem een hartstilstand kreeg op de spoeddienst.

Hilde Crevits

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept de vertegenwoordigers van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich nu een 20-jarige jongeman is overleden na een uit de hand gelopen studentendoop. Dat zegt ze op twitter.

De minister betuigt ook haar medeleven aan de familie en vrienden van de overleden student. Ze is “geschokt door het voorval”, zegt ze. “Elke studentenvereniging moet zich aan charter houden. Ik roep afgevaardigden van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij mij.”

Corrigeer

NIEUWS