Jolien D’hoore (of is het Vandoorne?) voorgesteld bij haar nieuwe ploeg: “Dit is het Quick Step van de vrouwen”

Jolien D’hoore (of is het Vandoorne?) voorgesteld bij haar nieuwe ploeg: “Dit is het Quick Step van de vrouwen”

Foto: Photo News

De speaker tijdens de ploegvoorstelling in Heerlen kondigde haar foutief aan als Jolien Vandoorne, maar waar de Formule 1-piloot met voornaam Stoffel niet in slaagde, deed Jolien D’hoore wel: als topaankoop voorgesteld worden bij een topformatie, Boels-Dolmans. “De voorbije jaren was het soms frustrerend om tegen deze ploeg te rijden. Het was soms wachten tot wanneer ze zouden toeslagen en dan achter de feiten lopen. Vanaf nu kan ik meespelen tijdens het schaken.”

Dankzij een budget van 1,8 miljoen euro is Boels-Dolmans de beste vrouwelijke wielerploeg van de planeet. Met Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Amalie Dideriksen rijden de laatste drie wereldkampioenen voor de Nederlandse formatie, die vorig jaar 32 zeges boekte, waaronder klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Strade Bianche en de Waalse Pijl.

Jolien D’hoore (of is het Vandoorne?) voorgesteld bij haar nieuwe ploeg: “Dit is het Quick Step van de vrouwen”
Foto: Photo News

Jolien. Gefeliciteerd met deze mooie transfer. Hoeveel seconden heb je getwijfeld toen Boels-Dolmans je wou inlijven?

“Echt niet lang. Als je de kans krijgt om in de beste ploeg ter wereld te kunnen rijden, moet je niet twijfelen. Eigenlijk had ik hier al langer kunnen rijden. Ploegmanager Danny Stam belt mij al vier jaar om naar Boels-Dolmans te komen, maar het was steeds op een verkeerd moment of ik lag nog onder contract bij een andere ploeg. Ik ben blij dat het nu wel gelukt is. Ik kon ook voor twee seizoenen tekenen, dat was een vereiste voor mij. In het jaar van de Olympische Spelen in Tokio wou ik niet nog eens veranderen van ploeg en materiaal.”

Je wordt hier ook echt beschouwd als een topaankoop. Enkel wereldkampioene Anna van der Breggen werd na jou op het podium geroepen tijdens de ploegvoorstelling.

“Ja, ik was ook verbaasd. Want met Chantal Blaak en Amalie Dideriksen telt deze ploeg nog twee ex-wereldkampioenen. Maar het bewijst het vertrouwen van deze ploeg in mij. Ze schuiven mij een beetje naar voor als de spintster van de ploeg. Het is een type dat ze vorig jaar nog niet hadden. Het is nu aan mij om te bewijzen hoe goed ik ben.”

Voor de leken: wat is het DNA van deze ploeg?

“Een ploeg die er alles voor over heeft om zoveel mogelijk te winnen. Het is de ploeg die tijdens de klassiekers de koers dicteert. Zij bepaalden de voorbije jaren het koersverloop. Soms was het frustrerend als tegenstander. Het was wachten tot wanneer ze zouden toeslaan en dan achter de feiten hollen. Een beetje zoals Quick Step bij de mannen. Nu ben ik een van hen. Ik kijk er naar uit om nu ook zelf het spel te kunnen meespelen.”

Is Boels-Dolmans het Team Sky van het vrouwenwielrennen, of eerder het Quick Step?

“Eerder Quick Step. Als je kijkt naar het aantal overwinningen van vorig jaar: 32. Dat is in verhouding met het aantal koersen zoals de meer dan zestig van Quick Step. De focus ligt ook op de klassiekers en het aantal toprenners in een ploeg is ook vergelijkbaar. Deze ploeg is echt een unicum.”

Boels-Dolmans won vorig jaar met Anna van der Breggen de Ronde van Vlaanderen. Het is de droom van de naar Belgische markt lonkende sponsors om met de Vlaamse Jolien D’hoore de Ronde te winnen. De druk is niet min.

“Ik leg mezelf altijd veel druk op. Ik zeg al elk jaar dat ik de Ronde van Vlaanderen wil en kan winnen, dus die ambitie en druk blijft hetzelfde. Maar ik ga mij niet vastpinnen op één bepaalde wedstrijd. Ik wil heel het voorjaar goed zijn tijdens de klassiekers. Ik ben een sprintster, dus de omstandigheden van de koers moeten al meezitten wil ik kans maken in de Ronde.”

Je bent straks ook niet de enige kopvrouw aan de start.

“Dat kan je wel zeggen. Elke renster van deze ploeg heeft de capaciteiten om de Ronde van Vlaanderen te winnen, maar dat vind ik net leuk. Mocht ik de enige kopvrouw zijn, en het wedstrijdverloop valt wat tegen, dan hebben we niks met de ploeg. Nu hebben we verschillende kaarten om uit te spelen. Ik beschouw dat als een luxe-situatie. Quick Step had dezelfde situatie vorig jaar bij de mannen en ze hebben er toch ook veel voordeel uitgehaald. Kijk maar naar Yves Lampaert. Ik moet eigenlijk gewoon maken dat ik er bij ben in de finale. En als het dan uiteindelijk tot een sprint zou komen in Oudenaarde, wordt mijn kaart getrokken.”

In 2015 werd je tweede, maar de voorbije drie jaren haalde je de top tien niet in de Ronde. Wat mis je nog om taak te treffen?

“Goede omstandigheden. Geen regen bijvoorbeeld. Ik ben een pure sprintster. Met Alexander Kristoff won bij de mannen ook een sprinter enkele jaren geleden, maar alles zat mee toen. Ik zou aan mijn bergop rijden kunnen werken zodat ik in de heuvels beter voor de dag zou komen, maar dan verlies ik van mijn sprintkwaliteiten. Ik heb er drie jaar geleden voor gekozen om echt vol op die massasprints te focussen. Ik ben daar goed en succesvol in, en ik wil er nog in verbeteren.”

Jolien D’hoore (of is het Vandoorne?) voorgesteld bij haar nieuwe ploeg: “Dit is het Quick Step van de vrouwen”
Foto: Photo News

Je bent 28 jaar nu. De topperiode van een atleet. Kan je nog progressie maken?

“Ik verbeter nog elk jaar. Ik train veel in de fitness. De gewichten die ik daar duw, worden elk jaar zwaarder.”

Hoeveel kilogram duw je dan op de leg press?

“200 kilogram, afhankelijk van het toestel.”

Dat is enorm. Mannelijke sprinters trappen 1700 a 1800 watt in een sprint. Wat is jouw piek?

“Net geen 1400. Mijn record is 1390. Ik zou er graag nog tien bij doen. Ik heb nog tijd. Kijk naar Kirsten Wild. Die is 36 en wint nog altijd massasprints.”

Naast de klassiekers staat ook de ploegkoers op de Olympische Spelen van Tokio 2020 op jouw planning. Zijn die twee te combineren?

“Perfect. De komende twee maanden staan in het teken van de piste. Ik rijd nog vier wereldbekers en het WK in Polen. Na het WK staat het voorjaar voor de deur. Ideaal. De hardheid die ik krijg door op de piste te koersen, heb ik nodig in het voorjaar op de weg. Ik kan die hardheid niet krijgen door op de weg te trainen.”

Na de Spelen van Tokio ben je 30 jaar en loopt je contract bij deze ploeg af. Heb je een carrièreplan gemaakt?

“Neen. Ik heb voor mezelf uitgemaakt om vol voor Tokio te gaan en daar proberen om samen met Lotte Kopecky de ploegkoers te winnen. Nadien zien we wel. Ik ben niet bezig met af te tellen naar het moment dat ik zou stoppen. Als ik ga stoppen, zal het een beslissing zijn van de ene op de andere dag.”

Je bent nog niet bezig met wat er volgt na de carrière?

“Soms wel. Ik heb een diploma van Trainer B. Ik kan trainer worden en aan coaching doen, maar misschien doe ik er nog een diploma bij. Zorgen voor later.”

Ook het stichten van een gezin is nog geen item bij jou en je vriend Pieter?

“Het is al ter sprake gekomen, maar nog geen item aan tafel. Er zijn heel wat leeftijdsgenoten van mij in het peloton die zwanger zijn of al bevallen zijn. Dat zet soms wel aan tot nadenken. Maar de komende twee jaar is het nog alle focus op de koers, en dat weet mijn vriend ook.”

Win je met dit tweejarig contract bij Boels-Dolmans ook het grote lot?

“Mijn hoofdcontract blijft dat van Sport Vlaanderen. Ik ben in de eerste plaats pistier. Ik werk, euh fiets, voor de overheid. Wat ik bij de ploeg verdien, zijn onkosten. Je kan de lonen bij de vrouwen echt niet vergelijken met die van de mannen.”

Vanaf 2020 komt daar verandering een beetje in. De topploegen zullen een minimumloon moeten betalen aan hun rensters.

“Dat is een zeer positieve evolutie voor het vrouwenwielrennen. Ik hoop dat er tegen 2020 een vijftiental ploegen bereid zijn om in die WorldTour te stappen. Ik bekijk het positief. De evolutie in het vrouwenwielrennen gaat zeer snel. Als je zien waar we drie jaar geleden nog maar stonden. Ik hoop dat binnen tien jaar alle rensters echt van de koers kunnen leven.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.