Man die politieagent te lijf ging riskeert strenge straf: “Ik begrijp niet wat me bezielde”

Man die politieagent te lijf ging riskeert strenge straf: “Ik begrijp niet wat me bezielde”

De beelden van het incident zorgden voor heel wat verontwaardiging op sociale media. Foto: rr

Brugge -

Twee broers riskeren een strenge effectieve straf voor een incident waarbij een motoragent rake klappen kreeg aan het station in Brugge. Van het incident doken ophefmakende beelden op. “Maar die missen context”, meent de verdediging.

LEES OOK. Video toont zwaar geweld tegen Brugse agenten: “Er is nooit een reden om op de politie te slaan”

Een agent op de motor onderschepte op 23 augustus rond 13 uur aan de achterzijde van het station een voertuig dat bij een inhaalmanoeuvre een volle witte lijn had overschreden. Bestuurder Jackson O. (22) ging in discussie met de agent en passagier Collintin N. (25), de broer van O., weigerde zich te identificeren. N. verliet het voertuig en wandelde naar de voorkant van het station, waar de agent hem opwachtte met twee inderhaast opgetrommelde collega’s.

“Omdat hij zich nog steeds niet wou identificeren en zich weerspannig gedroeg, heeft mijn cliënt hem samen met een collega tegen de grond gewerkt en geboeid”, stelde Bart Bleyaert, de advocaat van de agenten. “Intussen kwam zijn broer met gierende banden de kiss-and-ridezone van het stationsplein opgereden. Hij stapte uit en deelde meteen klappen uit aan een van mijn cliënten. Gelukkig had hij zijn helm nog op, anders waren de verwondingen veel erger geweest.” Uiteindelijk konden de agenten ook Jackson O. bedwingen en boeien.

Van het incident doken een paar dagen later beelden op die op sociale media heel wat verontwaardigde reacties uitlokten. “Maar die beelden missen enige context, want je ziet niet wat eraan voorafgaat”, stelde Luc Arnou, de advocaat van Jackson O. Het Openbaar Ministerie vorderde vrijdag voor allebei een strenge effectieve bestraffing.

“Ongenoegen niet ingeslikt”

De advocaat plaatste vraagtekens bij het optreden van de politie. “Toen de broer van mijn cliënt uit de wagen was gestapt, was er voor de agent geen enkele reden meer om hem aan de andere kant van het station op te zoeken. Hij had zijn ongenoegen over zijn reactie moeten inslikken, maar dat deed hij niet.”

Toen Collintin N. zag dat de politie hem stond op te wachten, belde hij naar Jackson O., die meteen naar de andere kant van het station kwam gesneld. “Omdat zijn broer in zijn ogen ten onrechte geboeid werd, is mijn cliënt inderdaad door het lint gegaan. Dat had hij uiteraard niet mogen doen”, zei Arnou die de gunst van de opschorting vroeg voor zijn cliënt.

Collintin N, die zich enkel moet verantwoorden voor weerspannigheid, vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt heeft zelfs nooit de tijd gehad om zich te verzetten”, pleitte advocate Nadia Lorenzetti. “Zijn broer had hem die dag naar Gent gevoerd om een laptop te kopen. Daarom voelde hij zich wat schuldig voor die overtreding. Omdat hij ziek was en zich niet in de discussie wou mengen, is hij uitgestapt. Hij heeft nog geld afgehaald en wou op zijn gemak naar huis wandelen. Tot hij die agent opnieuw zag staan.”

“Geen rambo’s”

Jackson O. bood vrijdag zijn excuses aan bij de agenten. “Ik besefte niet wat ik aan het doen was”, zei hij. “Ik snap nog altijd niet hoe de situatie zo uit de hand kon lopen”, voegde zijn broer eraan toe. Twee agenten stelden zich burgerlijke partij in de zaak en eisen een schadevergoeding. “Wij worden hier afgeschilderd als rambo’s, maar dat was zeker niet het geval”, stelde een van hen.

De uitspraak volgt op 4 januari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees