Zware straffen dreigen voor organisatoren van doop waarbij student stierf

Zware straffen dreigen voor organisatoren van doop waarbij student stierf
Leuven / Zandhoven -

Sanda D. heeft het niet gehaald. De twintigjarige ­ingenieursstudent stierf vrijdagavond aan een zoutvergiftiging na een uit de hand gelopen studentendoop. De ‘dopers’ worden vervolgd voor opzettelijk toedienen van een schadelijke stof én onopzettelijke doding.

“Sanda was enig kind. Echt een bijzonder vriendelijke kerel”, vertelt Edegems burgemeester Koen Metsu. “Hij speelde voetbal bij onze club OLVE tot deze zomer. Telkens ik hem zag op zijn fiets, zwaaide hij uitbundig. Uitermate beleefd en heel intelligent. Maar nu is alles voorbij. We zijn verbijsterd. Vol verdriet en ongeloof. ­Onze gedachten zijn bij zijn ouders en zijn vriendin.” Over de studentenclub is Metsu kort. “Wat ik daarover denk ga ik niet vertellen. Dat is niet publiceerbaar.”

LEES OOK. Een vuil clubje voor chique studenten: ex-leden doen boekje open over Reuzegom (+)

De Leuvense studentenclub Reuzegom had deze week een hut afgehuurd in Vorselaar om Sanda en zijn medeschachten Victor D. en Christof M. te dopen. Over die doop lekken nu steeds meer details uit. Zo moesten de jongens de hele dag in een kuil zitten en werden ze er één voor één uitgehaald voor een proef. Ze moesten rat eten, en honden- en kattenvoer. Eén student moest een gracht overzwemmen om dan verkleumd weer in de kuil te gaan zitten. Er werd “schachtenpap” geserveerd, aangelengd met enorme hoeveelheden peper en mosterd.

LEES OOK. Wat mag wél tijdens een studentendoop? “Dierlijke uitwerpselen alleen op privéterrein, slachtafval als het dagvers is”

De politie vond ook een bidon visolie waar al heel wat uit was. Het is die vloeistof die Sanda D. wellicht fataal geworden is. De jongen werd woensdag naar het ziekenhuis in Malle en dan naar het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen overgebracht. Maar het mocht niet baten. Vrijdag overleed hij.

Vijf ‘dopers’ verhoord

De twee andere slacht­offers, Victor D. en Christof M., zijn aan de beterhand. Victor D. werd vrijdagochtend ontslagen uit het ziekenhuis. Hij zal de komende dagen wel nog medicatie moeten nemen. Hij kreeg vrijdag te horen dat zijn vriend was overleden. “Hij is van de kaart”, zegt zijn vader. “Die doop moest het sluitstuk worden van een maandenlang proces om toe te treden tot de club. In die maanden hebben mijn zoon en de twee ­andere schachten elkaar heel goed leren kennen. Victor is zijn goede vriend kwijt en dat is op zich al moeilijk te plaatsen. Maar daarnaast is hijzelf ook door het oog van de naald gekropen. We zullen de komende weken moeten bekijken hoe we dit verwerken.”

LEES OOK. Vaak op het randje, maar soms er zwaar over: als studentendopen compleet uit de hand lopen (+)

Of de vader boos is op de leiding van Reuzegom? “Ik zou er zo veel over kunnen zeggen. Maar wat maakt dat uit, als je weet dat iemand overleden is? Niemand had dit durven te denken. En ja, aan het hoofd van Reuzegom zitten allemaal kerels die al vier jaar studeren, van wie je dus zou verwachten dat ze allemaal wel een dosis gezond verstand hebben. Maar zij hebben dit niet gewild. Ook zij zijn in shock.” Of de familie juridische stappen overweegt, kan de vader nog niet zeggen.

De ‘dopers’ zouden met vijf geweest zijn. Verschillende onder hen, zoals de preses van Reuzegom, hebben hun Facebookaccount verwijderd, wellicht uit schaamte. Ze zijn verhoord door de politie en worden vervolgd voor opzettelijk toedienen van een schadelijke stof én onopzettelijke doding.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees