Al 50 ‘gele hesjes’-betogers opgepakt in Brussel, na E40 nu ook E17 volledig versperd

Al 50 ‘gele hesjes’-betogers opgepakt in Brussel, na E40 nu ook E17 volledig versperd

Themabeeld Foto: Kristof Vadino

Brussel / Adinkerke / De Panne -

In Brussel zijn in totaal al ongeveer vijftig ‘gele hesjes’ gearresteerd, dat bevestigt de Brusselse politie. Dat gebeurde zowel in de Brusselse treinstations als in de Europese wijk. Omstreeks 10.30 uur werden ook in de Wetstraat de drie betogers opgepakt.

“We controleren iedereen die naar Brussel komt om deel te nemen aan de actie van de ‘gele hesjes’”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Wie verdachte of gevaarlijke voorwerpen bij heeft, wordt administratief aangehouden. Voorlopig gaat het om een vijftigtal personen.”

Vorige week vrijdag liep een betoging van zo’n 500 ‘gele hesjes’ in Brussel zwaar uit de hand: een vijfhonderdtal actievoerders zette de boel op stelten en er werden onder meer twee politievoertuigen in brand gestoken, de politie pakte tientallen betogers op. Hoeveel betogers er vandaag zullen opduiken voor de niet-aangevraagde manifestatie is nog onduidelijk, maar de politie neemt alvast het zekere voor het onzekere, en is zowel in uniform als in burger in groten getale aanwezig. Voorlopig is alles echter nog rustig in de hoofdstad.

LEES OOK. Frankrijk maakt zich op voor zwaar geweld van ‘gele hesjes’: al meer dan 350 mensen preventief opgepakt

Aanschuiven op E17 in Rekkem

Ook op de E17 in het West-Vlaamse Rekkem vlakbij de Franse grens voeren de ‘gele hesjes’ actie. De actievoerders hebben in beide richtingen de weg gebarricadeerd. Auto’s in de richting van Frankrijk kunnen mondjesmaat passeren, vrachtwagens worden niet doorgelaten.

“Het verkeer aan de grensovergang op de E17 wordt in beide richtingen tegengehouden waardoor het aanschuiven is”, aldus Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van de politiezone Grens-Leie. “We hebben nog geen zicht op het aantal betogers, maar we zullen bekijken met de federale wegpolitie en de Franse collega’s hoe we dit zullen oplossen.”

Er werden enkele vuurtjes gemaakt, en personenwagens worden slechts druppelsgewijs doorgelaten. Vrachtverkeer wordt tegengehouden. Bestuurders rijden best via de verkeerswisselaar in Aalbeke naar de A17/E403 in de richting Doornik/Frankrijk, zo laat de wegpolitie West-Vlaanderen weten.

...en op E40

Eerder vanochtend werd al een blokkade opgeworpen op de E40 tussen Adinkerke en Ghyvelde. Daar kan het verkeer in de richting Frankrijk ondertussen over één rijstrook. Een ploeg van de lokale politie is aanwezig om het verkeer om te leiden zodat er geen file ontstaat. Het Vlaams Verkeerscentrum meldt dat er vertragingen mogelijk zijn op die omleidingsroutes. Bestuurders wordt aangeraden om de instructies van de politie te volgen. Ook de federale wegpolitie is aanwezig. Er zouden enkele personen zijn opgepakt aan de Franse kant van de grens.

Ook de grensovergang op de E19 in het Waalse Hensies was al een tijdje geblokkeerd.

Waar?

Waar en wanneer de ‘gele hesjes’ zouden betogen, blijft voorlopig een vraagteken. Op sociale media roepen verscheidene groepen op tot een nieuwe demonstratie op het Schumanplein in Brussel. In een pamflet dat zondag door de kranten van Sudpresse is gepubliceerd, riep een groep Franse ‘gilets jaunes’ dan weer op om zaterdag voor het Europees Parlement in Brussel te betogen. Tot donderdagavond had de Brusselse politie nog geen enkele aanvraag om te betogen ontvangen en alle pogingen van de politie om contact te leggen met de ‘gele hesjes’ en in dialoog te gaan waren vruchteloos gebleven.

De concrete eisen van de beweging zijn ook niet bepaald klaarhelder, al is het wel duidelijk dat de onvrede om meer draait dan de loutere brandstofprijzen. Op enkele Facebook-pagina’s wordt van de regering onder meer een dubbele loonindexering geëist, net als een verhoging van het minimumloon, de invoering van het recht voor de bevolking om verkozenen uit hun functie te zetten, de vermindering van de belasting op energie en beter openbaar vervoer.

Politie massaal aanwezig

De Brusselse politie neemt alvast het zekere voor het onzekere. Het politiedispositief op het terrein wordt versterkt, zowel qua personeel als qua middelen, zo meldde de politie donderdag. Zowel de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene als de andere Brusselse politiezones, de federale politie zetten mensen en middelen in. Volgens een aantal media zou het in totaal om een 1.000 politiemensen gaan.

Daarnaast wordt ook sterk ingezet op Open Source Intelligence (OSINT). Alle gegevens op internet en de sociale media over de ‘gele hesjes’ worden geanalyseerd en verspreid onder de verschillende diensten. Zaterdag zet de politie een Real Intelligence Center op poten, waar het personeel dat op OSINT werkt, de informatie op internet en sociale media in realtime opvolgt en die gegevens doorgeeft aan de politiemensen op het terrein.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees