Code geel: KMI waarschuwt voor hevige rukwinden

Code geel: KMI waarschuwt voor hevige rukwinden

Foto: Hollandse Hoogte / Jan Boeve

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt zaterdagavond en -nacht voor een code geel voor wind. De rukwinden kunnen oplopen tot 90 kilometer per uur, wat plaatselijk voor overlast of schade kan zorgen.

Zaterdag wordt het wisselvallig en winderig met vooral in het zuiden van het land buien. In Vlaanderen neemt de kans op een bui tijdelijk af en wordt het overwegend droog met meer opklaringen.

In de loop van de namiddag wordt het zwaarbewolkt vanaf de Franse grens en gaat het geleidelijk regenen. De maxima liggen tussen 6 graden in de Ardennen en 11 graden in het westen. De wind waait vrij krachtig en aan zee krachtig. Er zijn rukwinden mogelijk tot 70 à 75 kilometer per uur.

Zaterdagavond en -nacht is het zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. Een paar donderslagen zijn niet uitgesloten. De westenwind waait vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en krachtig aan zee met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 à 90 kilometer per uur.

Het KMI waarschuwt dan ook voor een code geel: “Er wordt veel wind verwacht waarbij plaatselijke overlast of schade mogelijk is. Het verkeer kan enige hinder ondervinden. Wees waakzaam.”

Code geel: KMI waarschuwt voor hevige rukwinden
Foto: KMI

Zondag is het meestal bewolkt met talrijke buien die vanaf de Noordzee over ons land trekken. De buien kunnen lokaal fel zijn en gepaard gaan met een donderslag en windstoten van 60 tot lokaal 80 kilometer per uur. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden.

Maandag blijft het wisselvallig maar de buien zullen waarschijnlijk minder talrijk zijn dan zondag. Op de Ardense hoogten kan er af en toe winterse neerslag vallen. De maxima schommelen tussen 4 en 9 graden.

Dinsdag en woensdag is het rustig en meestal droog met opklaringen. Het wordt gevoelig kouder met maxima rond 5 graden in het centrum en nachtvorst in de Ardennen en de Kempen.

Donderdag is het eerst overwegend droog maar bewolkt. Later trekt een storing van west naar oost over het land, vrijdag gevolgd door enkele buien. Zeker in Hoog-België kan er af en toe winterse neerslag vallen. Maxima rond 5 graden in Vlaanderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...